12 Mart 2012 Pazartesi

Volvo Ocean Race tarihindeki tuhaf olaylar

Olaylar gerçekten çok garip. The Telegraph gazetesinde yayınlanan bu haberde Whitebread’ten Volvo Ocean Race’e, yarış tarihindeki tuhaf, dramatik ve komik olaylar biraraya getirilmiş. Üçüncü sayfa güzeliyle karısını aldatan skipper’ın skandalından tutun da kadınların olduğu takıma geçilirse sokaklarda çırılçıplak dolaştırılmakla tehdit edilen bir başka yelkencinin hikayesine kadar büyük okyanus yarışının tarihindeki birbirinden tuhaf olaylar…

·         1985-1986: Duran Duran’ın solisti Simon Le Bon, Drum teknesiyle yarışa katıldı ve üçüncü oldu. Le Bon ve ekibi, yarışa hazırlık sürecinde Fastnet’e de katıldı. Fakat bu yarış sırasında salması düşen tekne alabora oldu. Ekip de ters dönen teknenin üstünde 40 dakika kurtarılmayı bekledi. Bu yarıştan itibaren Simon Le Bon “Rock Stor Sailor” olarak anılmaya başladı.



·         1993-1994: Fransız teknesi La Poste beşinci ayağın start aldığı Uruguay’ın Punte de Este Limanı’ndan eksik ekiple ayrılmak zorunda kaldı. Çünkü ekipten dört kişi kaldıkları evi soymaya çalışan hırsızı dövmekten gözaltına alınmıştı.

·         1989-1990: Tracy Edwards, yarış tarihinin sadece kadınlardan oluşan ilk takımını kurdu. Takımın adını Maiden (Bakire) koydu üstüne üstlük Ürdün Kralı ve Ürdün Havayolları’ndan da 800 bin Pound’luk bütçe koparmayı başardı. Fort Lauderdale Limanı’na girişte üzerlerinde sadece mayo bulunan ekip ortalığı birbirine kattı. Memleketleri Southampton’a ulaştıklarında ise 250 bin kişi onları karşılamaya gelmişti.


·         2005-2006: Okyanus yarışçılığı kariyerinde birçok şanssızlık yaşayan Bouwe Bekking’in şanssızlık bu yarışta da peşini bırakmadı. Teknesi Movistar salması gövdeden ayrılınca alabora oldu. Mürettebat bir başka yarış teknesi ABN AMRO Two’ya nakledildi. Lands End açıklarında okyanusun dibini boylayan tekne bir daha da buradan çıkarılamadı.

·         1997-1998: Silk Cut’ın skipper’ı “Goergous (muhteşem) Gordy” lakaplı Gorgon Maguire’ın tam yarış öncesi karısını bir üçüncü sayfa güzeliyle aldatması ortalığı karıştırdı. Çift, Whitbread’in tanıtım kampanyası çerçevesinde bir fotoğraf çekimi sırasında tanıştı. Çekim icabı ikisi de teknenin direğine tırmanırken… Tabloidler bu haberle çalkalandı. Ancak bu kadar patırtıya değmedi çünkü Maguire bir yıl sonra sevgilisini terk etti.



·         1997-1998: Toshiba’dan Chris Dickson’ın suratına uçan balık çarptı. Bu tuhaf olayı Dickson’dan dinleyelim: “Yaklaşık 15kt rüzgarda 12kt hızla tam konsantrasyon ilerliyorduk. Derken küt diye bir ses geldi. Tam karşıdan son hızla gelen bir uçan balık suratımın tam ortasına çarpmıştı. Gözüm mosmor oldu, suratımdaki balık kokusunun gitmesi de biraz zaman aldı.”

·         2005-2006: Yarışın tek kadını navigatör Adrienne Cahalan, Brezilyalı Brasil teknesindeydi. Cahalan, Vigo’da başladığı yarışı Cape Town’da sonlandırmak zorunda kaldı. Çünkü Portekizce konuşamıyordu. Takımın skipper’ı Torben Grael bu yüzden Cahalan’la konuşmuyordu. Cahalan derdini şöyle anlattı: “Torben’le bir türlü iletişim kuramadık. Benimle hiçbir şekilde yüzyüze konuşmadı ve bu benim için tam bir hayalkırıklığıydı.”

·          2002-2003: Amer Sports One’ın skipper’ı Grant Dalton, kadınların yer aldığı Amer Sports Too tarafından herhangi bir ayakta geçilirse, memleketi Auckland sokaklarında çırılçıplak koşmakla tehdit edildi. Ancak olan oldu, Dalton ve ekibi Gothenburg-Kiel ayağında kızlara geçildi. Neyse ki henüz Auckland caddelerinde çırılçıplak koşan bir Grant Dalton gören olmadı.

·         1981-1982: İtalyan takım Vivanapoli birinci ayağın finişi olan Cape Town’a, diğer teknelerden sekiz gün sonra ulaşabildi. Çünkü ekip bir Angola savaş gemisi tarafından alıkonulmuştu. Gerekçe ise vizelerinin olmamasıydı. Ekip bir hafta gözaltında kaldı. Sonra yarışa kaldığı yerden devam etti.

2 yorum:

  1. Yarış tarihinin tek kadın navigatörünün Adrienne Cahalan olması mümkün değil, çünkü 1989-1990 sezonunda Maiden ekibinin hepsi kadınlardan oluşuyordu, ve büyük ihtimalle navigatörleri vardı.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız. Yazının orijinalini kontrol ettim. Yarış tarihinin değil, o yarışın tek kadınıymış Cahalan. Gözümden kaçmış. Düzeltiyorum. Uyarınız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil