17 Mart 2012 Cumartesi

Asıl tehlike şimdi başlıyor


Volvo Ocean Race’in beşinci liman içi yarışı bugün Auckland’ın Waitemata Limanı’nda yapıldı. Yarışı izlemek için yüzlerce Yeni Zelandalı da teknesine atlamış ve takımları Camper’ı desteklemek üzere limandaydı. Startın verilmesiyle en önde fırlayan Camper, kendisi için gelen vatandaşlarını üzmedi ve liman içi yarışı birinci olarak bitirdi.

Filo yarın beşinci ayağı tamamlamak üzere Brezilya’nın Itajai kentine doğru yola çıkacak. Bugüne kadar bol bol ıslanan, kaba dalgalarla mücadele eden takımlar için asıl tehlike şimdi başlıyor. Çünkü ekipler 6.705 deniz mili ile en uzun etap olan Auckland-Itajai ayağında dünyanın en acımasız denizlerini geçecek.

Ekipler, Auckland’dan ayrıldıktan sonra Cape Horn’a en hızlı şekilde ulaşmak için rüzgarın daha şiddetli estiği güneye doğru yönelecek ve Güney Okyanusu’nun zaman zaman 60kt’lara varan fırtınalarına girecek. Dev dalgalar ve buz gibi hava da cabası. Fakat ekipleri bekleyen esas tehlike güneye indikçe sayısı artan ve okyanusta başıboş bir şekilde dolaşan buzul kütleleri. Dikkatsizlik sonucu buzullara çarpmak teknenin de sonunu getirebilir.

Volvo Ocean Race’in Meteoroloji Uzmanı Gonzalo Infante de tehlikeye dikkat çekiyor. “Güvenlik en öncelikli konumuz. Biz buzulları her gün uydu görüntüleriyle takip ediyor olacağız ama yine de  takımların hızlı gitmek uğruna çok fazla güneye inmelerine izin vermeyeceğiz.”

Filo, Güney Okyanusu’nu aştıktan sonra yine şiddetli fırtınalarıyla bilinen Şili’nin en güney ucu Cape Horn’a ulaşacak. Oradan da Falkland Adaları’nı geçip Itajai’de finiş yapacak. Infante bu bölgede ise stratejinin çok önem kazanacağına dikkat çekiyor. “Bu bölgede güçlü batılı rüzgarlar ve And Dağları’ndan gelen rüzgarlar güçlü bir etkileşim içerisinde ve çok tehlikeli. Ekipler için bu ayak tam bir strateji kabusu olabilir.”
Infante bu etapta, 24 saat hız rekorunun kırılmasını beklediklerini de söyledi. 

Fotoğraflar: Ian Roman, Nick Dana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder