26 Mart 2012 Pazartesi

Islak kalırsan ölürsün!

Volvo Ocean Race’te altı takım tam anlamıyla cehennem gibi koşullarda yarışmaya devam ediyor. Tekneler halen buzul tehlikesi nedeniyle yarış yönetimi tarafından konulan sınırın kıyılarında seyrediyor. Lider durumdaki Groupama ve hemen arkasındaki Telefonica pruvasını daha da güneye yönlendirmiş durumda.


Koşullar berbat. Takımlardan her gün yaşadıkları zorluklarla ilgili bilgiler geliyor. Daha da güneye ilerleyen Groupama, 60kt rüzgar ve kar fırtınasıyla mücadele ediyor. Takımın dümenci ve trimcisi Damian Foxall durumlarını şöyle anlatıyor: “Dün kar ve dolu yağdı, şimşekler çaktı. Güverte devamlı su içinde. Aşağı indiğinizde de durum farklı değil. Sürekli bir yerlere çarptığımızdan vücudumuzun her yeri morarmış durumda ancak ciddi bir yaralanma yok. Eğer güvertedeyseniz en azından neler olup bittiğini görüyorsunuz. Ancak aşağıdayken sadece gürültüleri duyuyorsunuz. Ne olup bittiği konusunda ise en ufak bir fikriniz bile olmuyor.”



Puma’dan Amory Ross ise günlüğüne şunları yazmış: “Auckland’dan ayrıldıktan sonnra her günümüz daha da zorlaştı. Burada en büyük mesele kuru kalabilmek. Yarıştan önce “Eğer Güney Okyanusu’nda ıslanırsan ölürsün” demişlerdi bana. Hayatta kalabilmenin en önemli yolu kıyafetlerin ve vücudumuzun kuru kalmasını sağlamak. Kuru bir kıyafet bulduğumuzda ona yeni doğmuş bir bebek gibi davranıyoruz.”

Abu Dhabi’den Nick Dana ise günlüğünde şunları aktarıyor: “Hava ve su sıcaklığı çok hızlı düştü. Soğuk su ısırıyor gibi. Takımdan Rob ‘Lanet olası hava çok soğuk, donuyorum. Ama söylendiğimi başüstü duymasın. Onun durumu daha da berbat. Neyse ki başüstündeki ben değilim’ diyor.”

Ancak takımların durumunu herhalde en iyi Telefonica’nın güvertesindeki aşağıdaki görüntüler anlatıyor. Takım 60kt rüzgar ve 10 metrelik dalgalarda mücadele ederken çekilen görüntüler. Güvertedeki ekip teknenin üzerini yalayıp giden dev dalgaların altında kalırken bir yandan da hayat mücadelesi veriyor. Dalgalar geçtiğinde hepsi neredeyse tepetaklak durumda.
Fotoğraflar: Yann Riou, Amory Ross, Nick Dana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder