16 Mart 2012 Cuma

Artemis Racing’den uyanık manevra


34. America’s Cup’a yaklaşık 1.5 yıl kaldı. Bu bizlere uzun bir süre gibi görünse de daha önce hiç denemedikleri yeni nesil çok gövdeli AC72’lerle mücadele edecek ekipler için oldukça kısa bir süre. Dolayısıyla geçen her gün onlar için çok kıymetli.

Yarış kuralları kesin. Buna göre Eylül 2013’te San Fransisco’da yapılacak 34. Kupa’ya katılacak ekipler yarışta kullanacakları tekneyi en erken 1 Temmuz 2012’de suya indirebilecek. Ve tekne suya indikten sonra 31 Aralık’a kadar en fazla 30 gün antrenman yapabilecek. Öte yandan AC72’ler suya indirilmeden önce antrenmanlarda kullanılacak teknelerin inşası ve takımlar arasındaki bilgi akışı da kesin kurallara bağlı. Amaç takımların birbirine karşı üstünlük kazanmasını önlemek.

Ancak görünüşe göre yarışın favorilerinden Artemis, kuralları ihlal etmeyecek şekilde yarışa en verimli şekilde hazırlanmanın bir şekilde yolunu bulmuş. Artemis’in çözüm yolu, gerçek bir AC72 yelkenini bir ORMA 60’a monte etmek oldu. Sonuç olarak ORMA 60, AC72’nin yerine geçebilecek bir tekne değil.

Artemis’in CEO’su Paul Cayard, zamandan kazanmak için bu yöntemi seçtiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Böylece bu güçlü yelkenleri verimli kullanmak için kendimizi geliştirebileceğiz. Aslında amacımız performanstan çok ekibin güvenliğini sağlamak. Çünkü San Fransisco Körfezi’nde hava Temmuz ve Ağustos aylarında pek de affedici olmayacak.”

Ekip kanat yelkenli ORMA 60’ını dün İspanya’nın Segunto Limanı’nda suya indirdi ve antrenmanlarına başladı. 40m uzunluktaki yeni kanat yelkenlerin görüntüsü gerçekten etkileyici. İşte birkaç kare...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder