23 Mart 2012 Cuma

Vendee tekneleri birer birer suya iniyor


Vendee Globe’a katılacak ve katılmayı planlayan yelkencilerde heyecan gitgide artarken yarışacak Imoca 60'lar da birer birer suya inmeye başladı. İşte Vendee’deki son gelişmeler...


İlk Vendee Globe deneyimini yaşayacak olan François Gabart da bu aralar iki sevinci birden yaşıyor. 1 Mart’ta baba olan 29 yaşındaki Fransız yelkencinin yepyeni teknesi Macif geçtiğimiz günlerde suya indi. “Çok uzun zamandır bu anı bekliyordum. Teknem suya indiğinde tüm bu beklemeye değdiğini gördüm. Bir an önce yeni teknemle seyire çıkmak ve yelkenlerini rüzgarla doldurmak istiyorum.” Bu arada görünüşe göre Gabart’ın Macif’ini biz de yakından görme şansına sahip olacağız. Zira 5 Haziran’da İstanbul’dan start alacak Europa Race’e kayıt yaptıran tekneler arasında.

Yarışa kesin kayıt yaptıran iki kadın yelkenciden biri olan Samantha Davies’in Saveol’u da Finistere’de suya indi. Davies, Roland Jourdain’in eski teknesi Veolia’sı olan teknesiyle 20 Mart’ta seyirlerine başladı bile. Twitter’daki hesabından 20kt havada test seyirlerine başladığını duyuran Davies, profiline de yeni teknesiyle fotoğrafını koymuş.

Geçtiğimiz günlerde denize inen bir başka tekne de Jeremie Beyou’nun yarışacağı Maitre CoQ. 2007’de inşa edilen tekneyi  Michel Desjoyeaux bir önceki Vendee Globe’da, Iker Martinez de son Barcelona World Race’te Mapfre adıyla kullanmıştı. Tekne şimdi kırmızı, beyaz ve mavi renklere boyandı ve Maitre CoQ adıyla suya indi. Beyou, yenilenen teknesiyle deneme seyirlerine hazırlanıyor. Fransız yelkenci işe, teknenin envanterini çıkarmakla ve bir eksperle beraber donanım ekipmanlarını bir kez daha gözden geçirmekle başladıklarını söyledi. Maître CoQ, Lorient’deki deneme seyirlerinin ardından 3-6 Mayıs’ta ilk yarışı olacak Guyader Grand Prix’ye katılacak.
 1996’dan bu yana hiçbir Vendee Globe’u kaçırmayan Raphael Dinelli, çabalarını bu yarış için de sürdürüyor. Yüzde 100 çevre dostu teknesiyle yarışa katılmaya hazırlanan Dinelli, kendini destekleyecek bir sponsor arıyor. Dinelli’nin teknesinin yüzde 80’ini sürdürülebilir enerji sistemlerinden oluşuyor. Ancak yelkencinin bunun için 1,5 milyon Euro bulması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder