Volvo Ocean Race’te yarışan teknelerde arka arkaya meydana gelen ciddi hasarlar organizasyonun CEO’su Knut Frostad’ı en sonunda isyan ettirdi. Son olarak dün akşam Groupama’nın direğinin kırılması üzerine açıklama yapan Frostad, bugüne kadar hiçbir yarışta bu kadar hasar meydana gelmediğine dikkat çekti ve yarışçıların güvenliği konusunda kaygı duyduğunu söyledi.
Daha önce Volvo Ocean Race’te dört kez yarışan Frostad yaptığı yazılı açıklamada VOR70’lerde arka arkaya bu kadar çok ciddi hasar meydana gelmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti ve yarış organizatörlerinden gereken ne varsa acilen yapmasını istedi. Frostad açıklamasında özetle şöyle dedi:
“Bu olayların neden meydana geldiği konusunda karar vermek için henüz çok erken. Ancak açıkçası yarışın başlamasından bu yana hasar sayısı arttıkça daha da endişeleniyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Sonuç olarak bunların sıradan tekneler olmadığını hepimiz biliyoruz. Fakat hiçbir yarışta bu kadar çok hasar meydana gelmemişti. Alelacele bir şey söylemek doğru olmaz. Ancak meydana gelen son olayları değerlendireceğiz ve belki de önümüzdeki yarışlar için halihazırdaki kuralları ve kullandığımız teknolojiyi yeniden gözden geçireceğiz. Şu an odaklandığımız konu yarışçıların güvenliği. Groupama’nın bir an önce yarışa dönmesi için elimizden geleni yapacağız.”
Yarışın beşinci ayağı için 18 Mart’ta Auckland’dan start alan altı takım bu en zorlu etapta kelimenin tam anlamıyla arka arkaya döküldü. Önce Abu Dhabi, start alır almaz teknedeki bölmelerden birinin hasar görmesi üzerine tamir edilmek üzere Auckland’a geri döndü. Yeniden yola çıkan teknenin gövdesinde bu kez delaminasyon meydana geldi. Ekip seyir halindeyken tamir etmeye çalıştı ancak Şili’ye ulaştığında yarıştan çekildiğini açıkladı ve tekneyi gemiyle Itajai’ye gönderdi. Team Sanya da dümen palalarından birinin kırılması üzerine Auckland’a geri döndü. Hasar o kadar büyüktü ki takım, beşinci ve altıncı ayakta yarışmayacağını açıkladı. Tekne tamir edilmek üzere gemiyle ABD’ye gönderildi. Camper, Cape Horn’u geçtikten sonra pruvasındaki hasarın giderilmesi için Şili’ye gittiği için yarışa ara verdi. Telefonica, Cape Horn’u geçtikten sonra gövdesindeki hasarın giderilmesi için Şili kıyılarında mola verdi. 31 Mart’ta yarışa yeniden başladı. Groupama da dün direğini kırınca bu ayaktan çekilmek zorunda kaldı. Üstelik yarışı önde götürmesine rağmen. Yarışta halen iki tekne mücadele ediyor: Puma ve Telefonica. Az önce bahsettiğimiz hasarlar ise sadece beşinci ayakta meydana gelenler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder