30 Nisan 2012 Pazartesi

MOD70’lerin ilk okyanus aşırı yarışı: KRYS Ocean Race



Yeni tasarım, 70ft’lik trimaranlar MOD70’lerin ilk okyanus aşırı yarışı temmuz ayında gerçekleştirilecek.  Yarışın startına New York evsahipliği yapacak. Yarışın adı KRYS Ocean Race. Duyurusu geçtiğimiz günlerde New York’ta yapıldı. MOD70’lerin bu ilk okyanus aşırı yarışına katılan isimler oldukça sıkı. Steve Ravussin (Race for Water), Michel Desjoyeaux (Foncia), Sebastien Josse (Edmond de Rothschild Group), Yann Guichard (Spindrift Racing) ve Sidney Gavignet (Oman Sail) 7 Temmuz’da New York’taki start hattında yer alacak, ardından 2.950 millik rotayı katetmek üzere yola çıkacak. Hedef noktası ise Fransa’nın Atlantik kıyısındaki kenti Brest.


Bu açıkdeniz mücadelesinden önce ise beşer yarışçıdan oluşan beş takım sembolik bir yarış yapacak. Takımlar 2 Temmuz’da Newport’tan start alacak, 120 millik rotayı katettikten sonra New York’a ulaşacak. 5 Temmuz’da Hudson Nehri’nde hız denemeleri yapacak. 7 Temmuz’da da KRYS Ocean Race için Atlantik’e doğru yelken basacak. Takımların 13-14 Temmuz’da Brest’e varması bekleniyor.


Multi One Design 70’lerin (MOD70) henüz üç yıllık bir geçmişi var. 2009 yılında Marco Simeoni, Steve Ravusin ve Franck David isimli üç girişimci ve yelkenci tarafından hayata geçti. İlham kaynağı Open 60 trimaran ORMA’ydı. Ancak çok da uzun olmayan bu geçmişine sağmen kısa sürede ünlü yelkenciler  bu sınıfa ilgi göstermeye başladı. İlk olarak 2010 yılında Fransız yıldız yelkenci Michel Desjoyeaux bir MOD70 aldı ve Foncia ismini verdi. Ardından sırasıyla Sebastien Josse (Groupe Edmond de Rothschild), Roland Jourdain (Véolia Environnement), Sidney Gavignet (Oman Sail), Yann Guichard (Spindrift Racing) ve Jean-Pierre Dick (Paprec-Virbac) filoya katıldı. Halen dünyada yedi tane MOD70 bulunuyor.  Yukarıda saydıklarımızın dışında bir tekne daha var ancak henüz skipper’ı ve ekibi açıklanmadı.


70ft’lik trimaranın ilk sahiplerinden Michel Desjoyeaux bu sınıfın çokgövdelilere yeni bir heyecan kattığını söylüyor: “2006’da Vendee Globe’a katılmak için çokgövdelilerden ayrılmak zorunda kalmıştım. Geri dönmek için de bir sebep bekliyordum. Ancak ORMA sınıfı yok olmuştu. MOD70’in doğuşuyla çokgövdelilerde yeni bir başlangıç oldu. Bu tek tip tekneler daha dayanıklı ve daha basit. Yarışın başlamasını heyecanla bekliyorum.”

Bu arada MOD70’ler Eylül 2012’de de Avrupa Turu yarışlarına başlayacak. Program henüz netleşmese de ilk açıklamalara göre ekipler İtalya, Fransa, Portekiz, İrlanda ve Almanya’da koyiçi yarışlar yapacak.


Bir MOD70'in üzerinde hayat nasıl olur merak ediyorsanız yarış için antrenmanlarını sürdüren Oman Sail'in aşağıdaki videosunu izleyebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder