3 Mayıs 2013 Cuma

IMOCA 60’lar dünyaya açılacak



Vendee Globe, Barcelona World Race, Transat Jacques Vabre gibi yarışların baş aktörü, açık denizlerin 60ft’lik hız makinesi IMOCA 60’lar dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Konuya el atan isim ise İngiliz pazarlama uzmanı ve girişimci, 2012 Londra Olimpiyatları organizasyon komitesi başkanlığı yapan Sir Keith Mills. Olimpiyatlar için 1 milyon pound’dan fazla sponsorluk sağlayan Mills şimdi de IMOCA 60’ları Fransızların tekelinden çıkartmak için kolları sıvadı.

Konuyla ilgili geçen hafta İsviçre’nin Lozan kentinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya davet edilen Vsail editörü Pierre Orphanidis izlenimlerini sitesinde aktardı. IMOCA Başkanı Luc Talbourdet’nin de katıldığı katıldığı toplantının amacı teknelerin dünya yelkenciliğine kazandırılması için yapılacaklar listesinin belirlenmesiydi. 

Mills toplantıda yaptığı konuşmada, IMOCA 60’ları Fransız şarabına benzetti. Fransızların, kaliteli şarap için yıllarca beklettiği gibi bu teknelerin de  yıllardır Fransa sularında beklediğini ama artık dünyaya açılma vaktinin geldiğini söyledi.


IMOCA 60’ların sahne aldığı açık deniz yarışlarının, sporcuların 24 saat boyunca aralıksız mücadele ettiği ve tüm yeteneklerini gösterme şansı edindiği tek spor olduğuna dikkat çeken Mills’e göre bu teknelerin dünyaya t
tanıtılması için birkaç anahtar var. 

İlki, bu tekneleri Fransızların tekelinden çıkarıp dünya sularında farklı ülkelerden yelkencilerin de kullanımına sunmak. Ancak bir süre sonra yarışçılarla bağlantıların kısıtlı hale geldiği ve dolayısıyla izleyiciye daha az bilginin gittiği açık deniz yarışları için başka ülkelerde –hele ABD’de- sponsor bulmak çok zor. Fransa’da bu yarışlar bir gönül bağı olduğu için sponsor bulmak nispeten daha kolay. Dolayısıyla bu engelin aşılması gerekli. Yelkencinin teknedeki günlük yaşamına ve mücadelesine dair izleyicilere daha fazla görüntü ve bilgi ulaştırılmasının sağlanması önemli.

Bir diğer unsur farklı parkurlarda  daha fazla yarışın yapılması. Ve dolayısıyla izleyici sayısının artırılması. Mills, bu durumun sponsor bulma sorununun çözümüne de yardımcı olacağını düşünüyor.

IMOCA Open 60’lar günümüz tek gövdelilerin en hızlısı olarak tanımlanıyor. 1986 yılında doğdu, özellikle açık deniz yarışlarına yönelik tasarlandı. Yıllar içinde değişime uğrayan teknede performansın yanı sıra özellikle skipper’ların daha güvenli yarışmasını sağlayan unsurlar artırıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder