6 Mayıs 2013 Pazartesi

Puzzle’ın sonu VO65



İlk VO65 temmuz ayında suya inecek. Tek tip teknelerin tüm parçaları farklı ülkelerde hatta farklı kıtalarda üretilip, İngiltere’deki Green Marine’de birleştiriliyor biliyorsunuz. Birkaç hafta önce tüm Green Marine’e ulaşan gövde ve güverte, stresli bir işlemle bir araya getirildi. Öyle ya, farklı yerlerde üretilen parçalaraki bir milimetrelik hata bile işlemi engelleyebiliyor. Sınıfın proje müdürü James Dadd ve Green Marine’den Connell Daino, ilk VO65’lerin üretimiyle ilgili son durumu şöyle anlattı:

Bir numaralı güverte gövdeye başarılı bir şekilde monte edildi ve laminasyonu yapıldı. Halen haftada bir ya da iki kez 65 derecede ısıtılıyor.

İkinci gövde de Green Marine’e ulaştı. Güverte ise birkaç gün içinde İtalya’daki Persico’dan yola çıkacak. Üçüncü gövdenin laminasyonu halen devam ederken üçüncü güverte de Fransa’daki Multiplast’ta kalıptan yeni çıktı.


İlk armalar Yeni Zelanda’daki Southerns Spars’tan gemiyle yola çıktı. İngiltere’nin güney kıyısındaki Iron Brothers’ta üretilen ilk salma Green Marine’e ulaşmak üzere.

Daggerboard’lar ikinci gövdeyle birlikte gelecek. Dümen palaları Green Marine’de üretiliyor.

Her bir tekne için iki tip teknisyen çalışıyor, tekne imalatçıları ve laminasyoncular. İlk tekne için çalışan kişi sayısı 18.

Bütün teknelerin tek tip olması işi en zorlaştıran konu. O yüzden her şey bir kez değil, iki hatta üç kez kontrol ediliyor. Özellikle parçaların birleştirildiği zamanlar en stresli anlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder