5 Mayıs 2013 Pazar

X40’ların sıradaki arenası İstanbul



Extreme Sailing Series’in üçüncü ayağı Çin’in Qingdao şehrinde tamamlandı. Serinin üçüncü ayağında, geçen yılın birincisi The Wave Muscat ile İsviçreli Alinghi arasında tam anlamıyla bir kapışma yaşandı. Geçen sezondan bu yana birinciliklere kancayı takan Leigh Mc Millan’lı The Wave Muscat’ı yerinden etmeyi başaran Morgan Larson skipper’lığındaki Alinghi bu kez birinciliği sadece iki puan farkla rakibine kaptırsa da genel sıralamadaki birinciliğini korudu. Qingdao ayağının ardından X40’ların bir sonraki arenası İstanbul olacak. Takımlar 20-23 Haziran’da İstanbul’da kapışacak.

Serinin Qingdao ayağı 2-5 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Sekiz ekibin karşı karşıya geldiği Çin ayağının yerel takımı ise, kış aylarında Türk Extreme Sailing Series takımını da çalıştıran Mitch Booth skipper’lığındaki China Team’di.

Yarışların ilk günü kıyıdan bir hayli açıkta yapıldı. Açılış gününün yıldızları iki İsviçreli takım Alinghi ve Realteam’di. Bir önceki ayak olan Singapur’da dümeni Ernesto Bertarelli’den alan Morgan Larson’ın performansı bir kez daha takımı öne çıkardı. Günün beş yarışından üçünü kazanan takım ortalama 8kt’la da filonun en hızlısıydı. Takım ilk gün liderlik sıralamasında birinciliğe yerleşmeyi başardı. Sadece üç hafta önce yapılan Singapur ayağını dördüncü sırada tamamlayarak kendini gösteren bir diğer İsviçreli takım, Jerome Clerc skipper’lığındaki Realteam de günün ikincisiydi. Singapur ayağında birinciliği Alinghi’ye kaptıran The Wave Muscat ise günü üçüncülükle kapattı.


İlk günün sonunda, takımlar karaya döndüğünde yarış yönetimi tarafından önemli bir duyuru yapıldı. Buna göre filo, yeni bir takım daha kazanmıştı. Yapılan açıklamada İngiliz jeep markası Land Rover’ın, üç yıl boyunca teknesiyle parkura çıkacağı duyuruldu. Takımın belirlenen ilk ismi ise, dünyanın etrafını yelkenli tekneyle tek başına dolaşan ilk Çinli Yelkenci Guo Chuan. Çinli yelkenci dünya turunu sadece birkaç hafta önce tamamladı.

İlk gün açıklarda yapılan yarış ikinci gün stadyum formatına geri döndü. İlk günü hayalkırıklığıyla kapatan The Wave Muscat’ta Leigh McMillan’a bu kez, 2008’de yine bu sularda yapılan Pekin Olimpiyatları’nda, Tornado sınıfında yarıştığı partneri Will Howden eşlik etti. Eski dostunun da desteğiyle McMillan ve ekibi günü ikinci sırada tamamlamayı başardı. Alinghi ikinci gün de liderliğini korudu ancak The Wave Muscat ile aradaki puan farkı üçe indi. Genç yetenek Will Tiller’lı GAC Pindar da üçüncü sırada yer aldı.
Üçüncü güne gelindiğinde takımlar sisli bir güne uyandı. Filo gün boyu sisin kalkmasın bekledi ve nihayet 16:30’da görüş açısı normale dönünce takımlar parkura çıktı. Üçüncü gün aynı zamanda Leigh McMillan’ın da geri dönüş günüydü. Takım, dört yarışın ikisini alarak lider Alinghi’yi yerinden etmekle kalmadı, 12 puan da önüne geçti. Alinghi için ise tatsız bir gündü. Kendisi gibi İsviçreli olan diğer takım Realteam’le çarpışan Alinghi’nin kıçında hasar meydana geldi ve tekne tamir edilmek üzere karaya çekildi. Kazadan ötürü Realteam ceza aldı.


Bir gün önce elde ettiği zaferler sonucu Alinghi’yle arasındaki puan farkını 12’ye çıkaran The Wave Muscat, dolayısıyla yarışların final gününe de eli oldukça güçlü bir şekilde çıktı. Ancak Alinghi’nin başarılı yarışları sayesinde iki takımın arasındaki puan ikiye indi. The Wave Muscat, Qingdao ayağını lider olarak tamamlasa da Alinghi genel sıralamadaki birinciliğini kaptırmadı. Seriye geçen sene giriş yapan ancak bu sezon aldığı puanlarla acemiliğini üzerinden attığını kanıtlayan Danimarkalı SAP Extreme Sailing de genel sıralamada dördüncülüğü korumayı başardı.

Sekiz ayaktan oluşan Extreme Sailing Series’in bir sonraki etabı İstanbul’da yapılacak. İstanbul ayağıyla 2013 serisi yolun yarısına da ulaşmış olacak. 2011’de Haliç, 2012’de de Ahırkapı’da yarışan X40’ların bu kez nerede yarışacağı henüz belli değil. Bu yıl ilk kez, yerel takım olarak Edhem Dirvana öncülüğündeki Türk ekip de parkurda yerini alacak.

Genel sıralama puan durumu

1. Alinghi 27  puan
2. The Wave Muscat 26 puan
3. Red Bull Sailing Team 24 puan
4. SAP Extreme Sailing Team 20 puan
5. Team Korea 16 puan
6. GAC Pindar 16 puan
7. Realteam 14 puan





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder