24 Mayıs 2013 Cuma

34. Kupa’da güvenlik had safhada


San Fransisco Körfezi’ndeki antrenman esnasında Artemis’in takla atması ve İngiliz yelkenci Andrew Simpson’ın hayatını kaybetmesi üzerine, yarış ve antrenmanlarda güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla kurulan heyet hazırladığı raporu açıkladı.

Rapor, San Fransisco’da düzenlenen basın toplantısında Regatta Direktörü Iain Murray tarafından duyuruldu. 16 Mayıs’ta düzenlenen toplantıyla kurulduğu açıklanan heyet, o günden bu yana aralarında skipper, mühendis, tasarımcı ve destek botu operatörlerinin de aralarında bulunduğu 25 takım üyesiyle görüştü. Sahil Koruma’yla birlikte hazırlanan raporda, AC72’lerin rüzgar limiti 23kt’a düşürüldü. Yani takımlar en fazla 23kt havada antrenman ya da yarış yapabilecek. Bunun dışında raporda teknelerin donanımından yarışçıların giyeceği kıyafete kadar birçok ayrıntıyı içeren 37 maddelik bir öneri listesi hazırlandı. Önerilerden bazıları şöyle:

Fotoğraf: Gilles Martin-Raget
- Bütün yarışçıların kıyafetinde –kolay ulaşabilecekleri şekilde- en az bir bıçak ve 45 litrelik oksijen tüpü bulunmalı.
- Teknedeki en az bir yarışçı, özellikle AC72’lerde meydana gelebilecek yaralanmalara karşı ne yapılması gerektiğinin öğretildiği ilk yardım eğitimi almış olmalı.
- Trambolinin dört köşesinde, alabora olma ihtimaline karşı bıçak ve 80 litrelik dört oksijen tüpü bulunmalı.
- Her yarışçı, gerektiğinde kolaylıkla çıkarılabileceği can yeleği giymeli.
- Her yarışçı omurilik ve diğer sakatlanmalara karşı koruyucu zırhı giymeli.
- Tüm yarışçıların kıyafetinde elle kullanıma gerek duyulmayan ve sualtında nefes alınmasını sağlayan aparat olmalı.
- Kasklar daha net görüş alanı sağlayacak şekilde geliştirilmeli.
- Seyir esnasında her bir AC72 için en az iki destek botu hazır bulunmalı.
- Her bir kurtarma botunda, gerektiğinde hemen denize atlayabilecek bir dalgıç ve bir profesyonel yüzücü yer almalı.

Bu arada sadece tekne donanımı ve yarışçı kıyafetleri değil yarış kurallarında da –özellikle AC72’ler için büyük risk taşıyan şamandıra dönüşleri için- bir takım öneriler getirildi.

Fotoğraf: Gilles Martin-Raget
Hatırlarsanız meydan okuyacak takımlardan Luna Rossa’nın patronu Patrizio Bertelli, geçen hafta güvenlik önlemleri artırılmazsa yarışta yer almayacaklarını açıklamıştı. Bakalım bu rapordan sonra alacağı tavır ne olacak?

Bu arada kazadan sonra seyirlerine ara veren takımlar yeniden antrenmanlarına başladılar. Dün ilk kez üç takım; Oracle Team USA, Luna Rossa ve ETNZ birlikte antrenman yaptı. Artemis’in CEO’su Paul Cayard geçen gün bir açıklama yaparak korkunç kazadan sonra takımın yeniden çalışmaya başladığını ancak yarışçıların kendilerini AC72’lerde gerçekten güvende hissettiği takdirde yarışa gireceklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder