10 Mayıs 2013 Cuma

Luna Rossa, 34. Kupa’dan çekilecek mi?



34. America’s Cup’a birkaç ay kala Artemis yarışçılarından iki olimpiyat madalyalı 36 yaşındaki İngiliz yelkenci Andrew Simpson’ın perşembe günü antrenman sırasında meydana gelen kaza sonucu hayatını kaybetmesi yelken dünyasında şok etkisi yarattı. Türkiye saatiyle dün gece 00:00 sıralarında bizlere önce kaza, hemen ardından bir yelkencinin öldüğü ve sabah da ölen yelkencinin adı ulaştı. Bu arada hız makinesi son teknoloji AC72’lerin aslında ne kadar tehlikeli olduğu gündeme geldi ve tartışmalar başladı.

America’s Cup yönetiminden resmi açıklama ise birkaç saat önce geldi. Açıklamayı America’s Cup Regatta Direktörü Iain Murray yaptı. Konuşması esnasında ağlamamak için kendini zor tutan Murray, Simpson’ın hayatını nasıl kaybettiğini şöyle anlattı:

“Kaza sırasında San Fransisco’da hava koşulları gayet normaldi. Artemis de sıradan şamandıra dönüşlerinden birini yapıyordu. İster skiff olsun ister katamaran, bu tip hızlı teknelerde manevralar çok zordur. Nitekim dönüş esnasında teknenin burnu suya gömüldü ve manevra alaborayla sonuçlandı, katamaran birçok parçaya ayrıldı. Tahminimize göre Andrew kırılan sert bir parçanın altında kaldı. Aslında yarışçıların tümü bunun gibi, en zor koşullara karşı eğitimliler. Kazadan hemen sonra tüm ekip güvenli bir şekilde kurtarıldı ancak Simpson bir süre bulunamadı. Bulunduktan hemen sonra karaya çıkarıldı ancak artık çok geçti.”

Kazanın ardından Artemis’in 34. Kupa’ya devam edip etmeyeceği merak konusu. America’s Cup yönetiminden yarışların ertelendiğine dair henüz bir haber gelmedi. Ancak şaşırtıcı haberin geldiği takım İtalyan Luna Rossa oldu. İtalyan gazeteci Emilio Martinelli’ye konuşan Luna Rossa’nın sahibi Patrizio Bertelli, America’s Cup’a katılıp katılmama konusunda 48 saat içerisinde bir karara varacaklarını, takımın alacağı her türlü kararı kabul edeceğini açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder