29 Nisan 2013 Pazartesi

Rekora bağımlı





Özgeçmişine birçok rekoru sığdıran Francis Joyon, yeni bir tanesine daha hazırlanıyor. Tek başına Atlantik geçiş rekoru kırmaya hazırlanan Joyon, birkaç gün içinde denize açılacak. Fransız yelkenci bunu başarırsa, bu rotada tek başına ikinci kez hız rekoru kıran ilk yelkenci olacak.

Atlantik geçişi (New York-Lizard Point rotası) hız rekoru denemeleri bundan 108 yıl öncesine dayanıyor. Bu rekoru ilk kıran, aynı zamanda üç kez America’s Cup birincisi teknelerin skipper’lığını üstlenen (Columbia, Shamrock II ve Reliance) İskoç denizci Charlie Barr’dı. Geçişini 1905 yılında Atlantic isimli uskunayla 12 gün dört saatte tamamlayan Charlie Barr’a bu denemesinde 50 kişi eşlik etmişti. Rekoru 75 yıl sonra Barr’ın elinden alan kişi ise Eric Tabarly oldu. Bu deneme aynı zamanda çok gövdeliyle kırılan ilk rekordu. Tabarly, Paul Ricard isimli alüminyum trimaranla geçişini 10 gün 5 saatte tamamladı. Rekoru solo olarak kıran ilk kişi ise1994 yılında Laurent Bourgnon oldu. Fransız denizci Primagaz adlı trimaranla bu rotayı7 gün 2 saatte geçti.


Bu, Joyon ilk Atlantik geçiş rekor denemesi değil. Fransız denizci 2005 yılında bu rotayı 6 gün 5 saatte tamamlayarak Bourgnon’un rekorunu geçmişti. Rekoru elde eden son isim ise Thomas Coville oldu. Coville, 2008 yılında ortalama 20 knot hızla bu rotayı 5 gün 19 saatte tamamladı. New York-Lizard Point rotasında tek başına hız rekoru sadece bu üç yelkenciye ait.

Joyon’un şimdiki hedefi Coville’in süresini aşmak.


Francis Joyon 29,70 metre uzunlukta ve 16,50 metre genişlikteki maksi trimaranı IDEC’le New York’taki Ambrose Feneri’nden start alacak, İngiltere’nin güneyindeki Lizard Yarımadası’nda finiş verecek. Eğer Coville’in rekorunu geçerse bu rotada tek başına ikinci kez hız rekoru kıran ilk yelkenci olacak.

Francis Joyon halen dünyanın etrafını tek başına en hızlı dönen yelkenci unvanını elinde bulunduruyor. Trimaranı IDEC’le 2007 yılında dünyanın etrafını 75 gün 13 saatte tamamlamıştı. Öte yandan 668 milde ortalama 27.83 knot hıza ulaşan IDEC, 24 saatte en yüksek hıza ulaşan tekne unvanına da sahip.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder