28 Mayıs 2013 Salı

Çaylaklar profesyonellere karşı


Fransızların klasik solo yarışlarından La Solitaire du Figaro’nun 44’üncüsü 2 Haziran’da Bordoeaux’dan start alıyor. 42 yelkencinin katılacağı yarışın oldukça rotası oldukça zorlu.

Dört ayaktan oluşacak yarışın ilk etabı 536 millik Bordoeaux-Porto arası. Bu aynı zamanda en zor etap. Yarışçılar bu ayakta Avrupa’nın en geniş nehir ağızlarından biri olan Gironde’de 20 milden fazla seyir yapacak. Bu nehir ağzının gelgitten fena halde etkilendiğini de belirtmek lazım. Ayrıca sığlıklar ve güçlü akıntılar da cabası. Ardından filo Atlantik’e girecek ve Biscay Körfezi’nin zorlu sularında mücadele edecek. Cape Finisterre’yi döndükten sonra da güneye doğru yol alacak ve İspanya kıyılarına ulaşacak. Bu ilk etabı 452 millik Gijon, 436 millik Roscoff ve 514 millik Dieppe ayakları takip edecek. Yarışçılar toplamda 1.938 mil kat edecek.


Filo ise oldukça renkli.  Daha önce üç kez bu yarışı birincilikle bitiren ‘Profesör’ Michel Desjoyeaux bu kez yeni sponsoru TBS renklerinde, 11’inci kez start hattında yerini alacak. Maitre CoQ’la 2011 birincisi Jeremie Beyou, Banque Populaire’le 2010 birincisi Armel le Cleac’h, Groupe Queguiner-Leucemie Espoir’le 2012  birincisi Yann Elies filonun deneyimli isimlerden birkaçı. Bir de çaylaklar var. İngilizlerin profesyonel solo açıkdeniz yarışçısı yetiştiren Artemis Offshore Academy’den çıkan ve son zamanlarda isimleri dikkatimizi çeken genç yelkenciler; Jackson Boutell (22), Sam Goodchild (23), David Kenefick (21)  ve Henry Bomby (22). Filonun tek kadın yelkencisi ise Claire Pruvot (36).


1970’ten bu yana düzenlenen yarış 1980 yılında Fransız Le Figaro gazetesi sponsorluğuna geçince La Solitaire du Figaro adını aldı. Önceleri prototip half tonner’larla yapılan yarış, 1990’da one design’a geçti ve yarış yönetimi tekne olarak 10 metrelik Beneteau Figaro’ları seçti. Yarış halen Beneteau Figaro II’lerle yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder