8 Kasım 2012 Perşembe

Vendee Globe’da gözler bu üç isimde

-->

Vendee Globe’un yedincisinin startına sadece iki gün kaldı. 20 yelkenci, 24 bin millik zorlu rota için Cumartesi günü saat 13:02’de start alacak. Yarışçıların birçoğunun hedefi dereceye girmekten öte yarışı tamamlayabilmek. Zira önceki altı yarışta filonun yüze 49’u mücadeleden çekilmek zorunda kalmıştı.

Skipper’lar dün son kez basın ordusunun karşısına çıktı. Basın ordusu diyoruz çünkü 200’den fazla gazeteci, yarış öncesi son kez sorularını sormak üzere Les Sables D’olonne’daki toplantı salonuna gelmişti. 20 yarışçının hepsi birbirinden başarılı yelkenciler. Hepsi de bu yarışa katılabilmek için belki de denizdekinden daha zorlu bir mücadele verdi. Ancak üç tane yelkenci var ki bunlar birincilik için favori gösterilen isimler: Armel Le Cleac’h, Vincent Riou ve Jean-Pierre Dick.


Banque Populaire ile yarışacak 35 yaşındaki Armel Le Cleac’h’in bu ikinci Vendee Globe deneyimi olacak. İlk girdiği 2009-10 yarışını ikincilikle tamamlamıştı. Le Cleac’h’in özgeçmişinde daha birçok başarı var: 2008’de IMOCA Dünya Şampiyonluğu, 2010’da Transat AG2R ve Solitaire du Figaro’da birincilik, aynı yıl Route du Rhum’da ikincilik, 2011’de Transat Jacques Vabre’da üçüncülük, aynı yıl Transat BtoB’de ikincilik bunlardan bazıları. Jenerasyonunun en iyi yelkencilerinden biri olarak kabul ediliyor.


PRB’nin skipper’ı Vincent Riou’nun yarışa üçüncü katılışı. Filonun, Vendee Globe’da birinci olan tek skipper’ı. 40 yaşındaki Riou, ilk katıldığı 2004-05 yarışında Jean Le Cam’la müthiş bir mücadele yaşamış ve rakibinden yedi saat önce finiş hattına ulaşmayı başararak birinci olmuştu. Bu mücadelenin sonunda Le Cam bu genç ve dişli rakibine “Vincent the Terrible” (Korkunç Vincent) adını takmıştı. Riou bu ilk deneyiminin ardından 2008-09’daki Vendee Globe’a da katıldı. Denizde geçen 57 günün sonunda Jean Le Cam’la yolları bir kez daha kesişti. Ancak bu kez bir kaza sonucu. Le Cam’ın teknesi Cape Horn açıklarında alabora oldu ve o sıralarda yakınlarında seyreden Vincent Riou tarafından kurtarıldı. Riou mecburen yarış dışı kaldı ancak jüri onu üçüncülükle ödüllendirdi. 2005’te yılın yelkencisi seçilen Riou, Europa Warm’Up’ı birincilikle tamamlayarak büyük zafere de göz kırptı.


Virbac-Paprec 3’le yarışacak Jean-Pierre Dick ise iki kişilik yarış Barcelona World Race’i iki kere kazanınca (2008 ve 2011) dikkatleri üzerine çekti. Vendee Globe’a üçüncü katılışı. 2003’te Transat Jacques Vabre’ı kazandıktan sonra kendine Vendee Globe’u hedef koydu ve 2005-06 yarışına katılmayı başardı, altıncı oldu. Aynı yıl Vendee Globe’dan önce Transat Jacques Vabre’a bu kez Loick Peyron’la katıldı ve yarışı yine birincilikte tamamladı. 2008’de Vendee Globe’a tekrar katıldı ancak teknesi denizdeki yabancı bir cisme çarpınca dümen palaları kırıldı ve yarışı terk etmek zorunda kaldı. 2011’de yılın yelkencisi seçildi.


Bu üçlüye ek olarak gözlerin üzerinde olduğu bir isim de filonun en genç ikinci skipper’ı François Gabart. 29 yaşındaki bu genç yelkenci için, iki kez Vendee Globe’u birincilikle bitirerek rekoru elinde bulunduran Michel Desjoyeaux’nun projesi de denilebilir. İkili geçtiğimiz kış Transat BtoB’yi birincilikle tamamladı. Bu yarış Gabart için de gerçek bir deneyim oldu. Gabart bu yarışta yeni jenerasyon VPLP Verdier tasarımı IMOCA 60’ı Macif’le mücadele edecek. Maitre Coq’un dümencisi 36 yaşındaki bir başka yetenek Jeremie Beyou da Fransızların solo yarışı Solitaire du Figaro’yu iki kez kazanarak Vendee Globe’un favorileri arasına adını yazdırdı. Filonun en iyi teknelerinden biri olan Safran’ın dümencisi Marc Guillemot ise 2008-09 Vendee Globe’unu üçüncülükle tamamlamıştı. Her üç yarışçı da podyum görmesi muhtemel isimler olarak gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder