12 Kasım 2012 Pazartesi

Üçüncü kurban Groupe Bel

-->

Cumartesi günü start alan Vendee Globe’un üçüncü gününde üçüncü kaza haberi geldi. Kito de Pavant skipper’lığındaki Groupe Bel, Portekiz açıklarında bir trawler’la çarpıştı. Gelen bilgilere göre teknedeki hasar ciddi. De Pavant’ın sağlık durumu ise iyi. Fransız dümenci şu an Portekiz’in Cascais kentine doğru ilerliyor.

Çarpışma, sabah saat 08:00 civarı Cascais’nin 70 mil açığında meydana geldi. De Pavant’ın belirttiğine göre teknenin bastonu kırıldı ve güvertede hasar meydana geldi. Direği güvenli bir hale getirerek Cascais’ye yönelen skipper olayı şöyle anlattı:


“AIS cihazım gayet güzel çalışıyordu. Ancak çarptığım trawler’ınki açık değildi. Mürettebatı da muhtemelen ya uyuyor ya da çalışıyordu, etrafı gözleyen yoktu. Olay esnasında uyuyordum, çarpışma sesiyle uyandım. Uyumak için çok yanlış bir zaman seçmişim. Balıkçılara değil sadece kendime kızgınım. Çünkü şu an bastonum yok ve gövdede kocaman bir delik var. Böyle bir hata yapmamalıydım.”

Şimdi soru işareti Safran’ın ardından Groupe Bel’in de yarıştan çekilip çekilmeyeceği.


Bu arada yarışın ilk günü bir cisme çarparak salmasını kaybetmesi üzerine yarıştan ayrılmak zorunda kalan Safran’ın dümencisi Marc Guillemot bir basın toplantısı düzenledi. Guillemot toplantıda özetle şunları söyledi:

“Hala bir şeye çarpıp çarpmadığımı dahi anlayamadım. Biz bu salmayla oldukça zorlu koşullarda 25 bin mile yakın seyir yapmıştık. Sponsorum ve takımım adına çok üzgünüm. Şu an hala ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Sonuçta ne çıkarsa çıksın, bizi üzse bile izleyicilere açıklayacağız.”

Ticaret rüzgarlarını yakalayan filo ise şu an sorunsuz bir şekilde Lizbon açıklarında seyrediyor. Lider hala François Gabart. 11 mil arkasında PRB, arkasında da Armel Le’clech var. Energa’nın Polonyalı dümencisi Zbigniew Gutkowski ise diğerlerinden farklı bir taktik izleyerek batıya yönelmiş durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder