15 Kasım 2012 Perşembe

Sanso güvenli bölge arıyor

Fotoğraf: Jesus Renedo /Acciona

 Vendee Globe’un beşinci gününde filo Kanarya Adaları’na ulaştı, Ekvator'a az kaldı. Rüzgar keyifli, hava güneşli ama yarışçılar arasındaki stres biraz olsun azalmış değil. Çünkü filo hala ticari gemilerin rotasında ve hala balıkçı teknesiyle çatışmaya düşme riski altında. Son olarak, dün sabah erken saatlerde bir balıkçı teknesiyle çarpışarak teknesi ağır hasar gören Bureau Valley skipper’ı Louis Burton, yarıştan vazgeçmemiş gerekli tamirat için rotasını geriye, Les Sables D’olonne’a çevirmişti.

Bugün de bir hasar haberi Javier Sanso’nun fosil yakıt kullanmadığı çevre dostu teknesi ACCIONA 100% EcoPowered’dan geldi. Bu seferki bir kaza değil. Sert havada anayelkeninde sorun meydana gelen Sanso, bu sorunu gidermek üzere pozisyonunu değiştirmek zorunda kaldı. Sorun direğin tepesinde olduğundan direğe tırmanması gereken Sanso, oldukça tehlikeli ve zor bu işi yapabilmek için halen Madeira Adası açıklarında  kuytu bir bölge arıyor. “Sorun neyse ki çok büyük değil. Şu an anayelkeni basarken ve indirirken sorun yaşıyorum. Dalgaların ve rüzgarın daha sakin olduğu bir bölge bulunca direğe tırmanıp tamir edeceğim. Ama bu iş bana yaklaşık 48 saat kaybettirecek. Neyse ki bu uzun bir yarış, her şey değişebilir.” Normalde en az iki kişinin yapabildiği direğe tırmanma işi, bek başına olunca ve açık denizde tahmin edileceği üzere kat be kat zor hale geliyor.

Öte yandan filonun arkasında yer alan Polonyalı yarışçı, Zbigniew Gutkowski’nin teknesi Energa’nın da elektrik sisteminde sorun meydana geldiği ve AIS’in çalışmadığı bildirildi. Dolayısıyla sorun giderilene kadar Gutkowski’ye uyku yasak.

Filonun durumunda ise bir değişiklik yok. Macif’iyle François Gabart hala lider durumda. Neredeyse borda bordaya seyreden Armel Le’Cleach  ve Bernard Stamm ise Gabart’ın yaklaşık 50 mil arkasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder