21 Şubat 2012 Salı

Extreme Sailing Series 2012’nin startına son yedi gün

Denizlerin Formula 1’i olarak anılan Extreme Sailing Series’in 2012 sezonunun başlamasına bir hafta kaldı. Bu seneki seride yeni yüzler ve yeni bir ekip sahneye çıkarken yarışan takım sayısı ise geçen seneye göre daha az. Geçtiğimiz yıl 11 takımın yer aldığı seride bu seneki takım sayısı yedi. Dokuz şehri dolaşacak serinin İstanbul ayağı ise 7-10 Haziran’da yapılacak.


X-40’ların hız ve taktik savaşına sahne olan, zaman zaman teknelerin alabora olduğu ve izleyicilerin kıyıdan rahatlıkla seyredebildiği Extreme Sailing Series 28 Şubat’ta Umman’da start alıyor. Bu yıl yarışacak ekipler yine iddialı. Takımlarda dokuz farklı ülkeden  21 olimpik sporcu, America’s Cup’ta mücadele eden 36 yarışçı, dünya turu yapan 7 denizci ve dünya şampiyonalarında derece elde eden 47 yelkenci var.


11 Aralık’ta Singapur’da yapılan son ayağın ardından yaklaşık iki aylık mola veren takımlar bir yandan dinlenirken bir yandan da ekiplerinde değişikliklere gitti. Takımların çoğu neredeyse ekiplerinin tamamını yenilerken geçen sezonun ikincisi Fransız Groupe Edmond de Rotschild ve İsveçli Alinghi ise değişimi minimum düzeyde tutan iki takım oldu. Üç kez Dünya Match Race Şampiyonu olan İngiliz Ian Williams, iki olimpiyat madalyası alan Avusturyalı Roman Hagara, olimpiyat gümüş madalyalı Amerikalı Charlie Ogletree ve beş kez America’s Cup’ta yarışan Fransız Bernard Labro serinin yeni yüzlerinden öne çıkanları.

En çok değişimin yaşandığı takımlar The Wave Muscat ve Oman Air oldu. Bu iki takımda sadece The Wave Muscat’ın dümenindeki olimpik tornado yelkencisi Leigh McMillan ve Oman Air’in başüstü Nasser Al Mashari yerini korudu. Ekipteki diğer isimler ise tamamiyle değişti. Oman Air’in dümeninde bu yıl  America’s Cup yarışçısı ABD’li Morgan Larson var. Takım, geçtiğimiz yıl aralarında İngiliz yıldız yelkenci Ben Ainslie’nin de aralarında olduğu üç skipper’la çalışmıştı.

Bu seneki serinin en büyük sürprizi ise Fransızların yıldız yelkencisi Loick Peyron. Geçtiğimiz günlerde Jules Verne Trophy’de Banque Populaire V’le hız rekoru kıran Peyron, bu yıl ilk kez Extreme Sailing Series’de ilk kez yarışacak Zoulou’nun dümenine geçiyor. Yarışların üç ayağında skipper’lık yapacak olan Peyron, bu görevi takımın sahibi Erik Maris’le dönüşümlü olarak yürütecek. Bu, aynı zamanda Peyron’un seriye geri dönüşü. Fransız yelkenci 2010 yılında Oman Sail Masirah’ın dümenindeydi.
Öte yandan bu yıl yarışın bazı kuralları da değişti. Buna göre artık takımlar beş profesyonel yelkenciyle yarışacak. Her bir yarışta, daha önceki yıllarda olduğu gibi bir de misafir olacak. Getirilen bir başka kurala göre beşinci profesyonel yelkenci “kadın, 23 yaşın altında ya da ISAF’ın amatör yelkenci sınıfından” olmak zorunda. Bu kural sayesinde seride iki yıl aradan sonra yeniden kadın yelkenci olacak, hem de iki tane. The Wave Muscat’taki Rachel Williamson ile Groupe Edmond de Rotschild’ta Adeline Chatelet. Seride ilk kez 2009’da bir kadın yelkenci yarışmıştı. Altın madalyalı olimpik yelkenci Shirley Robertson iShares’in dümeninde yer almıştı.
Seriden ayrılanlar da var. Geçtiğimiz yılın birincisi Max Sirena’lı Luna Rossa, Dean Barker’lı ETNZ ve Terry Hutchinson’lı Artemis, AC World Series’de yarıştığından bu sene Extreme Sailing Series’de yer almıyor.

 Öte yandan seriyle ilgili ilginç bir bilgi de geçtiğimiz günlerde dünyanın önde gelen ölçüm şirketlerinden Havas Sponsorship Insights’tan geldi. Şirket tarafından açıklanan rapora göre 2011’de Extreme Sailing Series’e olan medya ilgisi bir önceki yıla göre 2.7 kat arttı ve reklam eşdeğerliğine göre elde gelir 25.7 milyon Euro’ya ulaştı. Bu artışın en önemli nedenlerinden birinin, daha önce sadece beş Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen serinin 2011 yılında dokuz farklı ülkeye yayılması olduğu belirtiliyor.
Seri Umman’ın ardından Çin’de yapılacak ikinci ayak sonrası 7-10 Haziran arasında İstanbul'da yapılacak. Sonraki ayaklar Porto, Cardiff, Trapani ve Nice’te devam edecek, 29 Kasım’da Brezilya’da sona erecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder