9 Şubat 2012 Perşembe

Devler RC44 Dünya Şampiyonası’nda karşı karşıya

                                                                        Fotoğraf: Nico Martinez

Dünyanın en iddialı one design (tek tip) yarışlarından biri RC44 Dünya Şampiyonası’nın yedincisi dün Kanarya Adaları’ndaki Puerto Calero Limanı’ndan start aldı. Avrupa’daki bazı yarışlar, ekonomik kriz nedeniyle yetersiz katılım yüzünden yapılamazken bu şampiyonanın durumdan fazla etkilenmediği görülüyor. Zira geçen yıl 11 teknenin mücadele ettiği şampiyonada bu yıl 11 farklı ülkeden 14 ekip karşı karşıya geliyor. En fazla katılım ise üç tekne ile Rusya’dan.
                                                                         Fotoğraf: Nico Martinez

RC44 Dünya Şampiyonası’nın ilk gününde takımların ikişer ikişer karşı karşıya geldiği match race’lerle başladı. Yapılan altı karşılaşma sonucunda geçen yılın birincisi, Yeni Zelandalı Cameron Appleton’ın dümenciliğindeki Team Aqua, altı puan alarak birinciliğe yerleşti. Öte yandan bazı yeni takımlar  da aldıkları puanlarla oldukça sıkı bir rakip olacaklarını gösterdi. İki Rus takımı Team Katusha ve Synergy, beşer puanla ikinci sırayı paylaştı. Her iki Rus takımının da dümeninde iddialı isimler var. Eski Dünya Match Race Şampiyonu ABD’li Ed Baird Synergy’nin dümenciliğini üstlenirken, Katusha’da da eski America’s Cup şampiyonlarından Yeni Zelandalı Brad Butterworth yer alıyor.
                                                                        Fotoğraf: Nico Martinez
Ed Baird, aslında bu sınıf için yeni bir isim. Takımının ilk günkü performansından ise oldukça memnun. “Ekip çok iyi. Hepsi yarışa çok iyi hazırlandı. Bugünkü yarışta balonumuz yırtılmasına rağmen oldukça iyi bir performans gösterdik” dedi. Fransız Aleph Sailing ile Hollandalı No Way Back ise dörder puanla üçüncülüğü paylaştı. Şampiyona, bundan sonra dört gün boyunca filo yarışlarıyla devam edecek.
Yarış toplam beş ayaktan oluşuyor. Bundan sonraki ayak 28 Mart-1 Nisan arası Portekiz’in Cascais kentinde yapılacak. Şampiyona, 3-7 Ekim’de Hırvatistan’ın Rovinj kentinde gerçekleştirilecek final yarışıyla son bulacak.

RC44 teknelerinin ve yarışlarının fikir babası dört kez America’s Cup’ı kazanan efsane yelkenci Russel Coutts. Adını da Yeni Zelandalı yelkencinin isminin baş harflerinden alıyor. Teknelerin tasarımında ise Sloven Andrej Justin’in imzası var. Salmasından direğin en tepesindeki donanıma kadar karbondan üretilmiş. Yarışlar da 2007 yılından bu yana düzenleniyor. Sınıfın 2009’da ISAF (International Sailing Federation) tarafından tanınmasıyla 2010’da ilk dünya şampiyonası yapıldı.
Tekneler her şeyiyle birebir aynı olduğundan ekiplerin performansı ve taktikler yarışın sonucunu belirleyen en önemli kriter. Şampiyona ikişer takımın karşı karşıya geldiği match race ve tüm ekiplerin mücadele ettiği filo yarışları olmak üzere iki kategoride yapılıyor. Match race’lerde profesyonel yelkenciler dümene geçerken, filo yarışlarında ise bu görevi teknenin sahibi üstlenmek zorunda. Ödüller de bu iki kategoride veriliyor. En üst seviyedeki yelkencileri biraraya getiren şampiyonada bugüne kadar James Spitthill, Dean Barker, Terry Hutchinson, Paul Cayard gibi dünyanın en iyi isimleri  yarıştı. İşte size şampiyonayla ilgili bir de video.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder