2 Ocak 2013 Çarşamba

Stamm: Vazgeçmek yok mücadeleye devam



‘Dışarıdan yardım aldığı’ gerekçesiyle Vendee Globe’dan diskalifiye edilen Chimenees Poujoulat’nın skipper’ı Bernard Stamm, karara rağmen yarışa devam edeceğini ve mücadelesini Les Sables d’Olonne’daki finiş hattına kadar sürdüreceğini açıkladı. Bu durumda İsviçreli yelkenci yarışı tamamlasa bile bitirmiş sayılmayacak. Öte yandan Stamm, diskalifiye kararının yeniden incelenmesi konusunda da kararlı, ancak bunun için yarış jürisini ikna edecek bir açıklama yapması gerekiyor. Hem de Perşembe sabahına kadar.

Stamm’ın yarışa devam kararı diğer yarışçılar ve izleyiciler tarafından desteklenirken halen üçüncü sırada bulunan Virbac Paprec 3’ün skipper’ı Jean Pierre Dick, diskalifiye kararının çok acımasızca olduğunu söyledi.

Bu arada Stamm canlı yayında yaptığı açıklamada olay sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Demirim taramaya başladığında telsizle yakınımdaki diğer tekneleri uyardım. Bir Rus araştırma gemisi olan yakınımdaki teknelerden biri onlara bağlanabileceğimi söyledi. O sırada panik halde, çalışan cihazları kapatmak için teknenin içinde koşuşturuyordum. Dışarı çıktığımda teknede, demiri toplamaya çalışan birini gördüm. O kadar zor bir durumdaydım ki tekneden inmesini söyleyecek bile vaktim yoktu. Demiri çekmeyi başardık, o kişi de teknemi kendilerininkine bağladı. Dünyanın herhangi bir yerindeki her denizci aynı şeyi yapardı. Her şey o kadar hızlı oldu ki yarış kurallarını düşünecek halim yoktu.”

Bernard Stamm, Vendee Globe tarihinde jüri tarafından diskalifiye edilen ilk yarışçı. Buna benzer bir olay 1989 yarışında Duracell teknesinin ABD’li skipper’ı Mike Plant’ın başına gelmişti. Donanımındaki problem nedeniyle Yeni Zelanda’daki Campbell Adası’na demirleyen Plant, fırtınanın teknesini kayalıklara sürüklemesi üzerine yakınındaki bir tekne tarafından çekilmeyi kabul etmek zorunda kalmıştı. Telsizle yarış komitesine yardımı kabul edeceğini söyleyen Plant, diskalifiye olacağını bildiğini ancak yine de yarışa devam edeceğini de eklemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder