9 Ocak 2013 Çarşamba

Stamm nihayet ‘terk’ dedi



Son bir haftadır başı dertten kurtulmayan Cheminees Poujoulat’nın skipper’ı Bernard Stamm, bu sabah saatlerinde Cape Horn’u döndükten sonra yarışı bıraktığını açıkladı. Böylece 60’ıncı gününde Vendee Globe’da 12 yarışçı kaldı.
6 Ocak’ta ne olduğu belirlenemeyen bir cisme çarptıktan sonra su jeneratörünü kaybeden İsviçreli yelkencinin teknesinde pazar gününden bu yana enerji neredeyse bitmişti. Son olarak teknede yüzde 5 enerji kaldığı açıklanmıştı, bu da sadece günde bir kez kara ekibiyle iletişim kurmasına yetecek kadardı. Bu yüzden otopilotu çalıştıramayan ve sürekli dümen tutmak zorunda kalan Stamm, ekibine verdiği raporda artık çok yorulduğunu ancak Cape Horn’a kadar idare edebileceğini söylüyordu. Stamm, bir kıyıya yaklaşıp güvenli bir şekilde demirleyebilecek durumda bile değildi. Bunun üzerine Stamm’ın kara ekibi, bir araştırma yapmak üzere o sırada Ushuaia’da bulunan  Stamm’ın Velux Ocean Race’teki rakipleri Unai Bazurko, Pakea Bizcaia’yla iletişime geçerek, tekneden tekneye yakıt ikmali yapmalarını istedi. Bu sabah saatlerinde Cape  Horn’a ulaşan Stamm’ın teknesine 30 litrelik yakıt ikmali planlandığı gibi başarılı bir şekilde geçti. İlk önce bataryalarını dolduran Stamm kara ekibiyle de yeniden rahatlıkla iletişim kurabilir hale geldi. Ancak ikmalden birkaç saat sonra Stamm yarışı bıraktığını açıkladı. Ancak yelkenci resmen yarışıyor olmasa da Les Sables D’olonne’a kadar mücadelesine devam edecek.
Bu arada filonun neredeyse yarısı Cape Horn’u geçerek mücadelenin en zorlu kısmını atlattı. Dominique Wavre’ın ardından Arnaud Boissieres ve Javier Sanso’nun da Cape Horn’u bu gece geçmesi bekleniyor. Bir süredir okyanusta deyim yerindeyse match race yapan François Gabart ve Armel Le Cleac’h’in arası ise bir hayli açıldı. Gabart Macif’iyle liderliğini korurken ortalama 11kt hızla Ekvator’a doğru ilerliyor. 100 mil gerisinden de Armel Le Cleac’h geliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder