6 Ocak 2013 Pazar

Bernard Stamm’ın kara talihi



Talihsizlikler, Vendee Globe filosundan Cheminees Poujoulat’nın skipper’ı Bernard Stamm’ın deyim yerindeyse son bir haftadır yakasını bırakmadı. Hakkında verilen diskalifiye kararının ardından Stamm’ın teknesi bu sabaha karşı tanımlanamayan bir cisme çarptı ve su jeneratörlerinin ikisini de kaybetti.

Su yapıcıdan (kara ekibi teknede ne kadar su kaldığını bilmiyor) AIS’e, hareketli salmadan buzul tarayıcı ve hava durumu raporu alabilmek için elektrik enerjisine ihtiyacı olan Stamm’dan şu an çok kısıtlı haber alınabiliyor. Kara ekibi Stamm’dan aldıkları en son haberde, skipper’ın en hayati ihtiyacı olan otopilot için son kalan enerjiyi saklayabilmek amacıyla elektrikle çalışan tüm cihazları kapattığını bildirdiğini söylediler.
Halen Cape Horn’a 900 mil mesafedeki Stamm’ın güvenli bir şekilde demirleyebileceği bir yer arayışında olan kara ekibi hava durumu raporu alamadığı ve buzul tarayıcısı çalışmadığı için Stamm’ın durumundan endişe ediyor.

Rus gemisi Professor Khoromov
Bu arada Stamm’ın diskalifiye edilme davasında yeni bir gelişme var. Uluslararası Jüri Başkanı Bernard Bonneau bir açıklama yaparak, olayın tanığı Professor Khoromov gemisinin kaptanının yazılı raporu sonucu olayın yeniden incelenmesine karar verdiklerini duyurdu. Diskalifiye kararını yeniden görüşecek olan jüri, Bernard Stamm’ın yarıştaki kaderini de belirleyecek.

Öte yandan Vendee Globe skipper’ları uluslararası jüriye açık bir mektup yazarak Bernard Stamm’a desteklerini dile getirdi. Jüri başkanına hitaben yazılan mektupta 2012-2013 Vendee Globe skipper’ları olarak Bernard Stamm aleyhine verilen kararın yeniden gözden geçirilmesini talep ettiler.  Rus gemisiyle yaşanan tüm olayların tehlike  sonucu gerçekleştiğini ve bunların önceden öngörülemeyeceğini de vurgulayan skipper’lar, diskalifiye cezasının adaletli olmadığını, Stamm’ın yarışı tamamlayarak sıralamada yer almayı hakettiğini düşündüklerini belirttiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder