20 Ağustos 2012 Pazartesi

San Fransisco kanlı geçecek




America’s Cup World Series’in (ACWS) final yarışları öncesi son turu olan 2012-2013 sezonunun yarın başlayacak San Fransisco’daki ilk ayağı gerçek bir meydan muharabesine döneceğe benziyor. Yarışacak iddialı isimlere San Fransisco Körfezi’nin sert hava koşulları da eklenince görünüşe göre gerçek bir gösteri bizleri bekliyor olacak. Cumartesi gününden bu yana meydana gelen iki alabora vakası bunun ilk işaretleri.

Önce takımlardan başlayalım…

Serinin 26 Ağustos’a kadar sürecek bu ayağında 11 takım yarışacak: Oracle Team USA Spithill, Oracle Team USA Coutts, Artemis Racing Red, Artemis Racing White, China Team, Emirates Team New Zealand, Energy Team, J.P. Morgan BAR, Luna Rossa Piranha, Luna Rossa Swordfish, Team Korea.

Oracle Team USA’de Spithill’in en büyük avantajı San Fransisco Körfezi’nde büyüyen taktisyeni John Kostecki. Körfezin rüzgarını çok iyi bilen Kostecki yarışı iple çektiğini söylüyor. Spithill’e Kostecki’nin yanı sıra yelken trimlerinde Dirk de Ridder, Joe Newton ile başüstünde Piet van Nieuwenhuijzen eşlik edecek. Coutts’un takımı ise Shannon Falcone, Kinley Fowler, Murray Jones ve Sam Newton’dan oluşacak. Sezonun bu ilk ayağı Falcone ve Fowler’ın ilk ACWS deneyimi olacak.

Yarışın asıl heyecanlı ismi ise, benim de performansını merakla beklediğim Ben Ainslie. Olimpiyatlardan alnının akıyla çıkan Ben Ainslie, takımı JP Morgan BAR’daki ilk deneyimi için hiç vakit kaybetmeden San Fransisco’ya gitti. Olimpiyatları tamamlayarak ayağının tozuyla seride yarışacak bir başka isim ise Team Korea’nın dümencisi Nathan Outteridge.

Kyle Langford ve Ben Ainslie



Bu arada Olimpiyatların hemen ardından doğru dürüst dinlenmeden soluğu San Fransisco’da alan Ainslie, Cumartesi günü körfezin sert rüzgarlarında AC45’iyle ilk antrenmanlarını yaptı bile. İngiliz yelkencinin ekibi, daha önce Russel Coutts’la yarışan çok deneyimli isimlerden oluşuyor. (Bakınız Başüstü/20 TemmuzCuma)  ACWS’nin yelken kariyerinde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Ainslie, “Takımım daha iyi olamazdı. Ekibin en zayıf halkası şu an benim” diyerek mütevaziliğini de gösterdi. “Bugünkü antrenmanda öğrendiklerim, 25 yıllık yelken deneyimime bedeldi. İlk ayakta amacım bir probleme bulaşmadan yarışı tamamlamak. Yavaş yavaş öğreneceğim. Elimden gelenin en iyisini yapacağım ama bir yandan da gerçekçi olmak lazım.”

Ainslie, 2012-2013 ACWS süresince JP Morgan BAR takımıyla yarışacak. Final yarışlarında ise Oracle Team USA’in AC72’lerinden birinin dümeninde olacak ve Spithill’e meydan okumak için mücadele edecek takımların arasına katılacak.



Yazının başında San Fransisco’daki bu ilk ayağın kanlı bir savaşa döneceğini söylemiştim. Nedenine gelince… Cumartesi günkü antrenmanlarda yaşanan iki alabora olayı yaklaşan kıyasıya mücadelenin ilk işaretleri oldu. O gün alabora olan ilk takım Team Korea’ydı. Olayı anlatan Dümenci Nathan Outteridge, “Energy Team’le küçük bir yarış halindeydik ve teknemizin sınırlarını zorluyorduk. Sanırım sınırımızı anladık”diyerek durumlarıyla dalga geçti. Takımın kanat yelkeninde ciddi hasar oluştu. İkinci alabora vakası da öğleden sonra yaşandı. Bu kez kahramanı ise Luna Rossa Swordfish’ti. 25kt rüzgarda meydana gelen olayda katamaranın kanat yelkeninde hasar meydana geldi, flap’leri kırıldı. Kırılan flap’ler botla taşındı. Geçtiğimiz günlerde Artemis Racing de alabora olmuştu.




Yarın başlayarak 26  Ağustos’ta final yarışıyla sona erecek 2012-2013 sezonu öncesi puan durumunu hatırlamakta fayda var.

1. Oracle Team USA Spithill 102 puan
2. Emirates Team New Zealand 93 puan
3. Artemis Racing 82 puan
4. Energy Team 74 puan
5. Oracle Team USA Coutts 68 puan
6. Team Korea 66 puan
7. Luna Rossa Piranha 52 puan
8. Luna Rossa Swordfish 31 puan
9. China Team 31 puan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder