7 Ağustos 2012 Salı

72’lik canavarların ilki deneme seyrinde



İlk AC72 nihayet sularda yüzmeye başladı. ETNZ’nin katamaranı. Adı New Zealand. Görüntüler ise ETNZ’nin resmi fotoğrafçısı Chris Cameron’dan. Hatırlarsanız Yeni Zelandalılar gurur duydukları AC72’lerini, halkın da katıldığı havai fişekli, görkemli bir törenle temmuz ayının sonunda suya indirmişti.

New Zealand hafta başından bu yana Hauraki Körfezi’nde deneme seyirleri yapıyor. 65 bin saatlik çalışmanın sonucu bu canavarın 40 metre uzunluğundaki kanat yelkeni karbon donanım uzmanı Southern Spars, gövdesi de Cookson Boat Builders’ın ürünü. Southern Spars, ETNZ’nin yanı  sıra Luna Rossa’nın kanat yelkenini de üretiyor. Üstelik her iki takıma da ikişer tane.


Katamaranın ilk deneme seyri sorunsuz geçti. Seyire takımın direktörü Grant Dalton’dan tutun da Southerns Spars’ın patronu Mark Hauser’a kadar teknenin inşasında görev alan mühendisler, kanat yelken uzmanları katıldı. Seyri bottan izleyen Hauser, “Bu dev aletin denizde hızla seyretmesini izlemek gerçekten çok etkileyiciydi” diyerek heyecanını dile getirdi. 

Takımın taktisyeni Ray Davies de ilk seyirlerini şu sözlerle özetledi: “Bu kadar uzun çalışmanın sonunda bu noktaya ulaşmak ve katamranın uçtuğunu görmek üzerimizden büyük bir yükün kalkmasını sağladı. İlk seyirde 10kt’lık rüzgarda 20kt hıza ulaştık.”


New Zealand’ın ikinci deneme seyrinde ise teknede küçük bir sorun meydana geldi, kanat yelkendeki çıtalardan biri kırıldı. Çok ciddi olmayan bu sorun katamaran karaya çekilmeden tamir edildi. Hasar 12kt rüzgarda iki saatlik rüzgarüstü seyirden sonra, katamaranın zorlanması üzerine meydana geldi.
Hasar moralleri bozmadı. Grant Dalton, “Teknenin hızını artırmak ve dolayısıyla zorlamak bu testlerin bir parçası. Her gün buna benzer hasarlar meydana gelebilir. Zaten amacımız hasarın meydana gelebileceği bölgeleri önceden ortaya çıkarmak ve sorun büyümeden halletmek. Seyirlere mühendis ve tasarımcıların katılması da bu yüzden. Hepsi dünyanın en gelişmiş modelleme programlarını kullansa da hiçbiri denizde gerçek bir seyirin yerini tutmuyor” dedi.

Diğer takımların AC72’lerinden ise henüz bir ses yok.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder