17 Ağustos 2012 Cuma

Foncia, Cowes’ta hız rekoru kırdı



Cowes Week kapsamında  yapılan ve iki MOD 70’le iki IMOCA 60’ın yarıştığı Artemis Challenge’da Michel Desjoyeaux’lu Foncia hız rekoru kırdı. Yarışa renk katan rekor denemesi programa son dakikada eklendi. Hava koşulları da elverince yarış yönetmeliği son anda değiştirilerek takımlardan rekor denemesi yapmaları istendi.

Dört takım da oldukça renkli isimlerden oluştu. İki IMOCA 60’tan biri Mike Golding dümenciliğindeki Gamesa’da İngiltere’nin olimpiyatlardaki match race  temsilcileri Kate Macgregor ve ve Annie Lush; Artemis Racing II’de yine İngiltere’nin olimpiyat yarışçıları Nick Dempsey ve Lucy Macgregor vardı. MOD 70’lerin ekibi ise daha renkliydi. Michel Desjoyeaux’nun Foncia’sında dünyanın etrafını ilk kez tek başına dolaşan, İngilizlerin efsane yelkencisi Sir Robin Knox Johnson ve iki olimpiyat gümüş madalyalı, son Volvo Ocean Race’te Abu Dhabi’nin dümencisi Ian Walker yarıştı. Musandam’ın ekibinin üyelerinden ikisi ise Dee Caffari ve Brian Thompson’dı.


 Yarış sabah saat 10:00’da start aldı. Dört ekip Wight Adası’nın etrafını dolaştı. 55 deniz millik parkuru 2 saat, 21 dakika ve 25 saniyede tamamlayan Foncia rekoru da kırmış oldu. Desjoyeaux ve ekibi, rekoru teknesi Playstation’la elinde bulunduran Steve Fosset’i 10 dakika geçti. Musandam ise Foncia’dan sadece 1 dakika, 28 saniye sonra finişe ulaştı.

Wight Adası’nın etrafında ilk kez yarıştığını söyleyen Desjoyeaux, “Hava koşulları çok iyiydi. Needles’a doğru birkaç tramola attık ancak bu bizi yavaşlattı. Musandam rüzgarüstü seyirde bize göre daha hızlıydı. Önümüzden tramola attılar ancak sonuncusu biraz yavaştı. Yarışı kazanmamızı sağlayan da bu oldu.”

IMOCA 60’ların mücadelesinin de MOD 70’lerinkinden kalır yanı yoktu. Gamesa, Artemis Ocean Racing’den iki dakika önce yarışı bitirmeyi başardı.


Bu arada yarışın ödül töreni, 10 Kasım’da start alacak Vendee Globe’da yarışacak olan Mike Golding ile daha önce bu yarışı iki kez kazanan Michel Desjoyeaux’yu biraraya getirdi. Geceden gelen dedikodulara göre Desjoyeaux, Golding’e tavsiyelerde bulundu ve şunları söyledi: “Vendee Globe’a katılmak için dünyanın en hızlı teknesine ihtiyacın yok. Mike’ın teknesi çok iyi. Bazen sana nasıl yarışman gerektiğini söyleyen tasarımcıları dinlememek gerekiyor. Dünyanın en hızlı, en  güçlü ya da en yavaş teknesine sahip olabilirsin. Bunların hiçbiri önemli değil. Önemli olan finişte ne yaptığın.”

Yarışta birinci olan takımların kazandığı 12 bin Pound, sivil toplum örgütlerine bağışlandı.

Fotoğraflar: Mark Lloyd/Artemis Challenge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder