10 Ağustos 2012 Cuma

l’Hydroptere DCNS’ye bir de buradan bakın



 Fransızların uçan trimaranı, Eric Tabarly’nin rüyası l’Hydroptere DCNS ilk okyanus rekoru denemesi için hala Kaliforniya’da gün sayıyor. Gerekli hızı sağlayacak güçlü ticaret rüzgarları geldiği an l’Hydroptere DCNS Honolulu’ya doğru rekor denemesini gerçekleştirecek. Blogu takip edenler bilir, gölün sakin sularında seyire alışkın olan bu hız makinesi okyanusun sert dalgalarına karşı bir takım modifikasyonlardan geçmişti. Takipçisi olduğum bloglardan birinin yazarı Kimball Livingston, bu maksi trimaranı bağlı olduğu Long Beach’te yakalamış, seyire çıkmış üstelik bir de güzel fotoğraflar çekmiş. Kimball dikkatini çeken ilginç birkaç ayrıntıyı şöyle anlatıyor:

“Bu dev trimaranın en dikkat çekici yanı, rüzgarı kapıp gittiğinde sudan 3-5cm yükselmesini sağlayan foil’ler. Foil’lere yakından baktığımda, gövdeyle aralarında dev silindirler gördüm. Ekibin teknisyenlerinden Jeff Mearing, bunları ‘şok emici’ diye adlandırdıklarını söylüyor. Karbon fiberden yapılmışlar. 14 tonluk basınçla sıkıştırılarak yapılmışlar çünkü foil’lerin üzerindeki yük çok fazla.

Trimaranın hem iskele hem de sancak tarafında dümen var. Ve bu iki dümen birer çubuk bulunuyor. Ne olduğunu merak ediyorum. Özellikle okyanus seyri sırasında trimaranın başının suya gömülmesini manuel olarak engellemesini sağladığını belirtiyorlar. Bunun için otomatik bir sistem de var ama bu her ihtimale karşı.

İçerisi ise konfor bakımından savaş koşullarını andırıyor. Aşağıya inmek biraz pratik istiyor. Sadece bir kişinin uyku tulumunu koyabileceği kadar yer var. Bir kişi daha yatabilir ancak onun da gerçekten çok çok yorgun olması gerekiyor. Onun dışında da başka bir şey yok.”

Diğer ayrıntılar fotoğraflarda...

İskeledeki şok emici silindir

Air Breeze'in takılması için yavaşlıyoruz

Günün sonunda dümen palaları kaldırılıyor

İçerisi çok konforlu (!)


Fotoğraflar: Kimball Livingston

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder