25 Ağustos 2012 Cumartesi

Russel Coutts’tan bir porsiyon T-bone steak




San Fransisco’da devam eden America’s Cup World Series’in (ACWS) üçüncü gününde, izleyiciler tam da görmek isteyecekleri türden bir olaya şahit oldu. Başrolde ise filonun en deneyimli yarışçısı, dört kez America’s Cup birincisi Russell Coutts ve takımı Oracle Team USA vardı.

Takımlar yarışın üçüncü gününe 12-17kt havada başladı. Programda iki filo yarışı, iki de match-race karşılaşması vardı. Ne olduysa ilk filo yarışının startında oldu. Start alındıktan sadece birkaç dakika sonra Russell Coutts ve takımı bir anda kardeş takım Spithill’li Oracle ile komite botunun arasında kaldı ve kurtulamayarak komite botunun bordasının tam göbeğine çarptı, yani T-Bone usulü. Coutts şaşkındı. “Arada yeterince boşluk olduğunu düşünmüştüm ama yanılmışım. Manevrayı gerçekleştirirken riskin bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemiştim.”






Günün en iyi performans gösteren takımı ise Team Korea ve dümencisi Nathan Outteridge –ki kendisi filonun en genç dümencisi olur, henüz 26 yaşında-  oldu. İlk filo yarışında liderlikte Team Korea ve  Paul Campbell-James’li Luna Rossa Swordfish kapıştı. Ancak Outteridge ve takımı ceza alarak yarışı dördüncü sıraya düşerken birinci Luna Rossa Swordfish oldu. Aynı anda Luna Rossa Piranha takımı ikinciliği kaptı, üçüncü ise Yann Guichard’lı Energy Team üçüncü sıradaydı.

İlk yarışta DNF (did not finish) olan Coutts ve takımı ikinci filo yarışında ise haliyle start hattında yer alamayarak kayıtlara DNS (did not start)olarak geçti.  

İkinci filo yarışında Dean Barker dümenciliğindeki ETNZ startta en iyi fırlayan ve birinci şamandırayı ilk dönen takımdı. Fakat ikinci turda Spithill’li Oracle liderliği alarak yarışı kazanan takım oldu. Bu yarışta da çok iyi performans gösteren Outteridge yarışın son dönemecinde ikinciliği Kiwi’lerin elinden almayı başardı. ACWS çaylağı Ben Ainslie ve takımı J.P. Morgan BAR ise filo yarışlarında en iyi derecesini aldı. San Fransisco Körfezi’nde büyüyen ve körfezin her köşesini avucunun içi gibi bilen taktisyeni John Kostecki’nin de yardımıyla ikinci filo yarışını dördüncülükle tamamladı.






Öğleden sonra rüzgar 20kt’lara yükselirken sırada match race’lerin çeyrek finalleri yapıldı. İlk kapışma J.P. Morgan BAR ile ETNZ arasındaydı. Ancak Ainslie ve takımı çok kötü bir start aldı. Yarışın sonunda Ainslie kötü starttan dolayı ekibinden özür diledi ve “Hala alışma devresindeyim” diyerek anlayış istedi.
İkinci match race karşılaşması ise Russel Coutts’lu Oracle ile Energy Team arasındaydı. Ve bu gerçek bir kapışma oldu. Startta çok iyi çıkış yapan Coutts ve takımı ilk turu lider götürdü. Ancak ikinci turda açıkta çok iyi hava yakalayan Guichard ve takımı liderliği kaptı. Ancak Coutts son anda liderliği kaptı ve çok az farkla finişe ulaşmayı başardı.
ACWS’de sezonun ilk ayağı yarın iki filo yarışı, ardından match race’te yarı finallerle devam edecek. Match race’lerde önce Artemis Racing White ve Oracle Team USA-Coutts, sonra Oracle Team USA-Spithill ve ETNZ kapışacak. Yarışlar 26 Ağustos’ta final mücadelesiyle sona erecek. 


2 yorum:

  1. İlk yaristada Dnf degil dns olmali:) start hattini gecememiş ki!

    YanıtlaSil
  2. Uyarınız için teşekkürler. Ancak şimdi tekrar kontrol ettim, kayıtlarda DNF olarak geçiyor. Bir sonraki yarışta DNS. Ben AC resmi sitesinin yalancisiyim :)

    YanıtlaSil