7 Kasım 2013 Perşembe

TJV’de Class 40’lara zorunlu mola


Atlantik’te birbiri ardına kopan fırtınalar sebebiyle asıl start tarihi olan 3 Ekim’den bu yana beklemede olan Transat Jacques Vabre (TJV) filosu, havanın düzelmesini fırsat bilerek bugün start aldı. Ancak hafta sonu Biskay Körfezi’nde yeni bir fırtına daha bekleniyor. Bu nedenle, tam o sırada fırtınanın ortasında kalması beklenen Class 40 sınıfı zorunlu bir mola verecek.

Bu sene 20. yılını kutlayan, iki kişilik ekiplerin mücadele ettiği Atlantik geçişi yarışı TJV bugün 11. kez start aldı. MOD70, IMOCA 60, Multi 50 ve Class 40’lardan oluşan, 12 ülkeden 44 tekne ve 88 yarışçıdan oluşan filo yerel saatle 13:00’te La Havre’dan Itajai’ye doğru 5.400 deniz millik rota için yelken bastı. Ancak meteoroloji uzmanları hafta sonu Atlantik’te yeni bir fırtınanın daha beklendiğini söylüyor. Özellikle de Biskay Körfezi’nde.



Fırtına patladığında MOD70’ler bölgeyi çoktan geçmiş olacak. IMOCA 60 ve Multi 50’ler de sıyıracak. Ancak Class 40’lar onlar kadar şanslı değil. 26 teknelik filonun, özellikle cumartesi günü 50-60 knot’lık rüzgarın tam ortasında kalacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden yarış yönetimi, Class 40 yarışçılarının fırtına dinene kadar La Havre’dan 190 mil uzaklıktaki Roscoff’da zorunlu bir mola vermesini kararlaştırdı. Bu arada diğer sınıflar İspanya kıyılarına doğru yönelerek kendilerine hızlı bir pupa seyri sağlayacak rüzgarları yakalamaya çalışacak ve hafta sonu boyunca Portekiz kıyılarını geçecek. Bu mola sırasında Class 40 ekipleri dışarıdan herhangi bir teknik destek alamayacak ve ihtiyacını gideremeyecek. Molanın yaklaşık 24 saat sürmesi bekleniyor.

Yarış direktörü Sylvie Viant filoyu, farklı taktiklere açık oldukça zorlu bir parkurun beklediğini söyledi. Özellikle Kanarya Adaları’ndaki Madeira,  Ekvador ve Brezilya kıyılarında sıkı mücadelelerin yaşanacağını belirten Viant; rotayı ilk önce (yaklaşık 12 günde) MOD 70’lerin, en son da (yaklaşık 26 günde) Class 40’ların tamamlamasının beklendiğini ekledi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder