4 Kasım 2013 Pazartesi

Atlantik’teki fırtına TJV’yi de vurdu


Atlantik’teki kötü hava koşulları Mini Transat’tan sonra bir de Transat Jacques Vabre’ı (TJV) vurdu. 3 Kasım Pazar günü start alması planlanan yarış önce bugüne ertelendi. Ancak 50kt’a ulaşan fırtına etkisini sürdürdüğü için yarışın startı bir kez daha ileri bir tarihe atıldı.  

Bu yıl 20’inci yılı kutlanan ve 11’incisi düzenlenecek iki kişilik ekiplerin yarıştığı 5.400 deniz millik TJV, Fransa’nın La Havre limanından start alıyor, Brezilya’nın Itajai kentinde sona eriyor. Class 40, IMOCA 60, Multi 50 ve MOD 70 sınıfında düzenlenen yarışta bu yıl toplam 43 ekip yer alıyor. En kalabalık sınıf 25 tekneyle Class 40. Onu 10 tekneyle IMOCA 60 takip ediyor. Oldukça güçlü isimlerin mücadele ettiği bu sınıfta en iddialı ekip Macif’le yarışan Michel Desjoyeaoux ve François Gabart ikilisi. ‘Profesör’ Michel D. daha önce TJV’ye dört kez katıldı ve Emmanuel Le Borgne’yle katıldığı 2007’deki yarışı birincilikle tamamladı. Ayrıca 2001’de beşinci, 2003’te dördüncü, 2005’te beşinci oldu. 2012-13 Vendee Globe’da rekorlar kırarak yıldızını iyice parlatan 30 yaşındaki Gabart ise TJV’de, 2009’da Kito de Pavant’la ikincilik, 2011’de de Sebastien Col’la dördüncülük elde etti. İkili bu yıl Rolex Fastnet Race, Artemis Challenge ve Azimut Trophy’de birlikte yarışarak birinci olmuşlardı. Profesör ve öğrencisi muhtemelen bir kez daha büyük bir başarı sergileyecek. TJV 2013’te MOD 70 sınıfı ise Oman Air Musandam ve Edmond de Rothschild’ın match race’ine sahne olacak.

Michel D. ve François Gabart
Yarış aslında geçen cumartesi günü start alacaktı. Ancak Atlantik’teki dinmeyen fırtına TJV yarışçılarını La Havre Limanı’na hapsetti. Meteoroloji uzmanları havanın perşembe günü sakinleşeceğini öngörüyor. 30-50kt arasında esen rüzgarın yarışçılar için büyük bir tehlike yarattığını belirten yarışın sportif direktörü Manfred Ramspacher de, “Aslında IMOCA’lar start alabilir ancak bizim görevimiz tüm filonun güvenliğini düşünmek. Amacımız bütün teknelerin Itajai’de güvenli bir şekilde finiş verebilmesini sağlamak. Şu an perşembe günü start verilebilir gibi görünüyor ama yine de kesin değil. Hep birlikte karar vereceğiz” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder