15 Kasım 2013 Cuma

Şanssız Coville pes etmiyor


Kötü talih, yelken dünyasının belki de en şanssız isimlerinden biri olan Thomas Coville’in peşini yine bırakmadı.

Altı yıldır Francis Joyon’un 57 gün 13 saatlik “dünyanın etrafını en kısa sürede tek başına dolaşma” rekorunu geçmeye çalışan Coville, üçüncü denemesi için 31 metrelik maksi trimaranı Sodebo’yla salı günü Brest’ten yola çıktı. Ancak yola çıktıktan sadece 1,5 gün sonra, tramola esnasında yelkenin orta gövdenin pruvasındaki pulpiti kırması üzerine geri dönüşe geçmek zorunda kaldı. Zira burası Coville’in teknenin bu bölümünde güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak parçaydı ve olmazsa olmazdı. Thomas Coville halen start aldığı Brest’e doğru geri dönüş yolunda. 45 yaşındaki yelkencinin yarın öğle saatlerinde marinaya ulaşması bekleniyor.


Daha önce yedi kez çok gövdeli ve tek gövdeli teknelerle dünyayı yedi kez dolaşan Thomas Coville, Joyon’un rekorunu geçmek için ilk olarak 2008 yılında Sodebo’yla tek başına denize açıldı. Turunu 59 günde tamamlayan Coville, sadece iki günle rekorun kıyısından döndü. Üç yıl sonra aynı amaçla bir kez daha yola çıktı. Hatta bu denemesinde Manş Denizi’ndeki İngiliz Kanalı’nda takla atmanın eşiğinden döndü. Ancak bu kez turu  Joyon’un üç gün gerisinde kaldı.



Tüm bu başarısız denemelerin en sinir bozucu kısmı hiç kuşkusuz okyanusta aylarca tek başına mücadele ettikten sonra sadece birkaç günle rekoru kaçırmak. Fakat pes etmek Coville’in kabul ettiği bir cümle değil. Fransız yelkenci, teknesindeki hasarı giderdikten sonra hava koşulları izin verdiği an –muhtemelen önümüzdeki hafta- bir kez daha okyanuslara açılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder