8 Kasım 2013 Cuma

35. Kupa’da kilit nokta bütçelerin düşürülmesi


34. America’s Cup’ın, Oracle’ın zaferiyle sonuçlanmasının üzerinden daha birkaç ay geçmişken 2016’da yapılacak 35. Kupa için şimdiden ortalık bir hayli hareketli. Önce Yeni Zelanda’yla başlayalım...

34. Kupa’dan büyük bir hayal kırıklığıyla ayrılan ETNZ, yenilgiye rağmen halkının desteğini almaya devam ediyor. Yeni Zelanda halkı, geçen ay takıma bağışlamak üzere –37 binini sadece beş saatte olmak üzere- 100 bin dolar toplamıştı. Bu arada Yeni Zelanda hükümeti de takımın kurulması için büyük çaba harcıyor. Yeni takımı kurması için yeniden Grant Dalton’a çağrıda bulunuldu. 2003’teki Auckland’daki 31. Kupa yenilgisinden sonra takımın yönetimini eline alan Dalton’un ise bu göreve pek de sıcak bakmadığı belirtiliyor. Ancak Yeni Zelanda halkı ve hükümeti, bu görevi üstlenmesi için Dalton’a karşı oldukça ısrarlı davranıyor ve hatta bu amaçla kampanyanlar gerçekleştiriyor. Ülkenin ekonomiden sorumlu bakanı Steven Joyce, NZ Herald gazetesine yaptığı açıklamada hükümetin, hemen yeni bir takımın kurulması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Dalton ise 34. Kupa’dan sonra yetenekli yelkencilerin hemen başka yarışlar ve kampanyalar tarafından işe alındığını, dolayısıyla takımın oluşturulması için acele edilmezse çok geç olacağını söyledi. Öte yandan Dalton takımı kurma görevini üstlenmezse bu işi kimin yapacağı büyük bir soru işareti. Aslında Yeni Zelandalı olan Oracle’ın CEO’su Russel Coutts’un adı kesinlikle geçmiyor. Nitekim Dean Barker daha birkaç gün önce verdiği röportajda böyle bir durumun ‘olasılık dışı’ olduğunu söyledi.

Grant Dalton
Bir de İngiltere var. Kendisi her ne kadar ‘mütevazilik gösterip’ kabul etmese de 34. Kupa’da Oracle’ın 8-1’lik skordan kupaya uzanan zaferinde en büyük paya sahip olduğu söylenen Ben Ainslie önderliğinde bir takımın kurulması tartışılıyor adada bugünlerde. İngiltere’nin bir önceki America’s Cup kampanyası Team Origin’in arkasındaki isim, milyarder girişimci Keith Mills, Ben Ainslie’yle kurulacak takımın oluşturulmasına destek vermeye hazır olduğunu söyledi, ancak bütçelerin düşürülmesi şartıyla. Bu noktada tüm gözler haliyle Ben Ainslie’nin üzerine dikilmiş durumda. Ancak Ainslie’nin farklı yayınlara yaptığı açıklamalar gösteriyor ki, İngilizlerin bu parlak yelkencisi olaya ‘vatan millet’ duygusu değil, kişisel başarısı üzerinden bakıyor. Oracle Team USA gibi dev bütçeli bir takımda yarışıp da başarısını perçinledikten sonra işi riske atmak istemediği anlaşılan Ainslie, İngiltere olarak 35. Kupa’da yer almayı çok istediğini ancak bütçelerinin düşük kalması halinde bunun ülkeleri adına büyük bir hezimet olacağını söylüyor ve kararsızlığını açıkça gösteriyor. Bu arada 34. Kupa’da 72 feet’lik katamaranların ve kanat yelkenlerin en sert muhaliflerinden biri olan Mills belli ki bu düşüncesinde de yumuşamış. The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Benim derdim çok gövdelilerle değil. Tek istediğim America’s Cup’ın yaşamaya devam etmesi ve teknelerin güvenilir olması” diyor Mills.

Ben Ainslie
35. Kupa’ya katılma ihtimali olan takımlardan Artemis Racing de takımın direktörlüğü görevi için Iain Percy’le sözleşmesini yeniledi. Nathan Outteridge’in adı yine skipper olarak geçiyor. Söylentilere göre takım şu an çekirdek ekibi oluşturma çabası içerisinde. Fransız Energy Team ise, Loick Peyron’la kupa öncesi yapılan America’s Cup World Series’de bir ısınma turu yapmıştı hatırlarsanız. Bu yüzden takım olası katılımcılar listesinde. Bu liste de bir de, 34. Kupa öncesi Larry Ellison’la neredeyse kanlı bıçaklı olan Patrizio Bertelli’nin Luna Rossa’sı var.


34. America’s Cup’ta getirdiği yeni formatla bütçeleri ‘çılgın’ seviyeye taşımakla suçlanarak eleştiri oklarını üzerine toplayan kupa sahibi Oracle’ın patronu Larry Ellison ise katılımın az olmasından akıllanmış olacak ki 35. Kupa’da bütçeleri düşürmek için kolları sıvadı. Kupaya katılacağını ilk açıklayan Hamilton Island Yacht Club’ın patronu Bob Oatley de, bu konudaki en büyük yardımcısı. Oracle, 35. Kupa için format, tekne tipi, zamanlama ve yapılacak yer konusunda çalışmalarına başladı. Takımın CEO’su Russell Coutts, tüm planlarını yarışları daha az bütçeyle gerçekleştirme hedefi üzerinden yaptıklarını söylüyor. Coutts’un söylediğine göre 35. America’s Cup için bazı parçaları tek tip olacak, 72 feet’ten daha küçük tekneler üzerine konuşuluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder