12 Kasım 2013 Salı

En uzun Mini Transat’ın startı yarın



13 Ekim’de start alacaktı , fırtına Atlantik’i silip süpürünce iki hafta sonraya ertelendi. 30 Ekim’de gerçekten start aldı ancak ilk etap ikiye bölündü. İlk etap ikinci gününde fırtına nedeniyle iptal edildi. Yarışın bundan sonrasının tek ayak olarak yapılmasına karar verildi. 12 Ekim’de start alınmasına karar verilen yarış bugün bir kez daha ertelendi. Mini Transat 2013’ün sancılı geçen son bir ayının özeti böyle.

Mini Transat, yelken yarış tarihinde rekor olan bir aylık ertelemeyle –umarız- yarın sabah saat 09:00’da İspanya’nın Sada kıyısından start alacak ve Mini 6.50 filosu Atlantik Okyanusu’na doğru yelken basacak. 3.700 millik parkur, yarış tarihinin en uzun rotası olacak.

Yelkencilerin Cape Finisterre’de 40 knot’ın üzerinde havayla karşılaşma ihtimali, şiddetli yağmur ve görüş açısının çok azalacak olması startın bir gün daha ertelenmesine neden oldu. Yarış yönetimi, özellikle gemi trafiğinin yoğun olduğu bu bölgede risk almak istemedi.

Hava durumu önümüzdeki günlerde kuzey ve kuzeydoğulu rüzgarlarla 84 teknelik filonun pupa seyriyle hızlıca ilerlemesine olanak tanıyacak gibi görünüyor. Farklı taktiklere açık parkur yarışçılara iki seçenek sunuyor. Cape Finisterre açıklarından giderlerse yelkencileri 35 knot üstü hava bekliyor olacak. Kıyıya yakın bir rota ise daha sakin bir hava sunuyor.


Bu arada 84 teknelik filo, yedi yelkencinin çeşitli nedenlerle yarışı terk etmesi nedeniyle 77’ye düştü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder