5 Nisan 2013 Cuma

Napoli'de kozlar paylaşılacak


34. America’s Cup’ın ‘yelken yazı’na iki ay, America’s Cup World Series’in (ACWS) final yarışlarının yapılacağı Napoli ayağına ise 10 gün kaldı. Dokuz takım 10 gün sonra kozlarını paylaşmak üzere Napoli’deki start hattında yerini alacak.

Programa göre 16-17 Nisan’da antrenman yarışları, 18 Nisan’dan itibaren ise filo yarışları, match race’ler yapılacak. 21 Nisan Pazar günü de, dananın kuyruğunun kopacağı final yarışı var. Napoli ayağı sonunda ACWS’nin birincisi de belli olacak. Geçen yıl İtalyanların yoğun ilgisi elverişli hava koşullarıyla birleşince serinin en renkli ayaklarından biri olmuştu Napoli. Bu yıl da aynı hava koşulları bekleniyor.

Oracle Team USA’in dümeninde bu kez genç yetenek Tom Slingsby olacak. Aslında takımda taktisyenlik görevi üstlenen ancak bu kez dümeni James Spithill’den alacak olan Slingsby,  “Geçen gün kanadın üzerinde adımı görünce olayın ciddiyetinin farkına vardım. Bu benim için çok da kolay olmayacak” dedi.

Geçen sezon Energy Team’in dümenciliğini üstlenen Loick Peyron’un yerine ise bu sezon Yann Guichard geçiyor. Peyron, 34. Kupa’da Artemis Racing’in AC72’sinin dümeninde olacağından takımdan ayrılmıştı.

Öte yandan bu ayakta yeni bir takım da var. Roman Hagara dümenciliğindeki HS Racing, Oracle Team USA işbirliğinde bu ayakta parkurdaki yerini alacak. China Team’in dümeninde de tanıdık bir isim var. Extreme Sailing Series’in İstanbul ayağında Türkiye’yi temsil edecek olan Turkish Extreme Sailing Team’e eğitim veren Mitch Booth, Çinli takımın dümeninde olacak.

ACWS’nin son ayağına 10 gün kala puan durumunu hatırlatmakta fayda var.

Oracle Team USA Slingsby (Tom Slingsby)-165 puan
Luna Rossa Piranha (Chris Draper)-121 puan
Artemis Racing White (Charlie Ekberg)-120 puan
J.P. Morgan BAR (Ben Ainslie)-116 puan
Energy Team (Yann Guichard)-102 puan
Emirates Team New Zealand (Dean Barker)-100
Luna Rossa Swordfish (Francesco Bruni)-71
China Team (Mitch Booth)-43
HS Racing (Roman Hagara)-0

Biraz da America’s Cup cephesine bakalım. 34. Kupa’nın en iddialı takımı ETNZ, artık memleket sularına veda ederek kupanın kalbi San Fransisco’ya doğru hareket ediyor. Diğer tüm takımları geçerek ikinci AC72’sini de suya indiren, hatta antrenmanlarını yapan Kiwi’ler geçen gün ikinci AC72’leriyle Auckland’daki son antrenmanını yaptı. Takım şimdi peyderpey taşınmak üzere teknelerini demonte etmeye başladı. Parçalar gemiyle nakledilecek.

Bu arada America’s Cup bilet fiyatları açıklandı. Makul olanları da var el yakanları da... 15 dolarlık en ucuz biletle yarışlar kıyıdan izlenebilecek. Denizden izlemek için ise katamarandan lüks motoryata ya da yelkenliye seçenekler var. En dikkat çekici seçenek, 1851’deki ilk America’s Cup’ta yarışan ve kupayı alan America adlı 139ft’lik uskuna America’nın replikası. Yarışları bu teknede izlemenin bedeli 199 dolardan başlıyor. Bilet fiyatları 2.000 dolara kadar uzanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder