26 Nisan 2013 Cuma

IMOCA 60’larda değişiklik

 
Son nesil IMOCA 60 Macif

En son yarışını Vendee Globe’la yapan IMOCA 60’larda yeni sınıf kuralları belirlendi. IMOCA sınıfı üyeleri ve skipper’lar geçen hafta Paris’te toplandı. Amaç hem yeni nesil IMOCA’larda yapılacak kural değişikliği hem de 2013-14 sezonu yarış programının belirlenmesiydi.

Sınıfın teknik ekibi zaten iki yıldır yeni kurallar üzerine çalışıyordu. Ekibin hedefi, yarışçı özelliğini kaybetmeden teknelerin dayanıklılığını artırmak ve masrafları azaltmaktı. Çalışmanın sonunda Paris’teki toplantıda verilen kararla yeni nesil IMOCA 60’larda tek tip direk ve salma olmasına karar verildi. Teknenin boyunda bir değişiklik yok: Boyu yine 60 feet, gönder ise 1,8 metre uzunluğunda olacak. Salmanın ise karbon-demir alaşımı (Inox) ve tek parça olması kararlaştırıldı. Kural, yeni teknelerin hepsinde geçerli olacak. Halen kullanılan tekneler ise 2012 kurallarına göre yaşamına devam edecek.

Bu arada 2013-14 yarış programı da belli oldu. Buna göre bu yıl IMOCA 60’lar ağustosta Fastnet Race, ekimde de Transat Jacques Vabre’da (La Havre-Itajai) yarışacak.

Önümüzdeki sene de baharda iki kişilik trans Atlantik, yaz aylarında 1.000 millik bir yarış düzenlenecek. Ekimde Route du Rhum, 31 Aralık’ta da Barcelona World Race’te yarışacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder