9 Nisan 2013 Salı

Tam da rüzgarı yakalamışken…



Mayorka Adası’nda geçtiğimiz günlerde tamamlanan Prenses SofiaDünya Kupası Yarışları’nda yelkencilerimizin elde ettiği başarıları hem Turksail’den hem de ucaseyelken.com’dan okuduk. Yaklaşık bir hafta süren dünya kupasında; laser radial’de Pınar Kaynar 18’inci, Finn’de Alican Kaynar 17’inci, 470’de Deniz ve Ateş Çınar 20’inci olmuştu. İlk defa yurtdışında bir şampiyonaya katılan bedensel engelli sporcularımız Refik Aktuğ ve Mehmet Murat Etler de başarılı sonuçlar elde etmişti.

Dünya Kupası’nda en dikkat çekici sporcularımızdan biri de laser radial’de yarışan Çağla Dönertaş’tı. 2012 Londra Olimpiyatları öncesi Naviga çekimi için tanıştığım Çağla Dönertaş, çok hırslı ve tutkulu bir sporcu. Karadaki zamanlarını çoğunlukla spor salonunda geçiren Çağla, sosyal medyadan da takip ettiğim kadarıyla hedefe odaklı. Nitekim Çağla bu çalışmalarının sonuçlarını almaya başladı ve beş etaptan oluşan Dünya Kupası’nın üçüncü ayağı olan Prenses Sofia Dünya Kupası’nda madalya yarışını 10’nculukla tamamlayarak ISAF’ın yayınladığı dünya sıralamasında iki basamak yükselerek dördüncü sıraya ulaştı. Dünya Kupası’nın bir sonraki ayağı bu ay Hyeres’te yapılacak. Ancak Çağla, bu önemli yarışa maalesef katılamayacak. Nedeni, Çağla’nın antrenörü Alp Alpagut’un Başüstü için yazdığı ve sporcumuzun Mayorka’daki performansını anlatan aşağıdaki yazısında saklı.


“Ocak ayından beri Çağla Dönertaş’a koçluk yapıyorum. Çağla’yla Miami’de dünyanın önde gelen laser radial’cileriyle kamp yapmış ve hemen ardından katıldığı ilk dünya kupası yarışında dokuzuncu olmuştu. Şubat ayında bu kez Danimarkalı ve İngiliz milli takım sporcularıyla İspanya’da Gran Canaria’da 10 günlük kamp yaptık. Özellikle Miami ve İspanya’da üst seviye sporcularla yapılan kampın ardından Çağla’nın kendine güveni artmış, birebir çalışmamız sayesinde eksiklerininin çoğunu kısa sürede giderme fırsatımız olmuştu. Palma’daki yarış öncesi yine beş günlük kamp yaptık. Aslında ilk gün 25-30 knot esen rüzgar Çağla’nın pek alışık olmadığı şartlardı. Özellikle pupada zorlandı fakat sonraki günler performansını giderek artırdı. 25 ülkeden 66 laser radial’cinin mücadele ettiği yarışların başında 30’uncu sırada yer aldı ancak elemeler sonunda 17’inciliğe yükseldi ve böylece ilk yüzde 50 dilimindeki 33 sporcunun yer aldığı altın grupta yarışmaya hak kazandı.

Finallerin ilk günü müthiş bir performansla birinci yarışı kazandı, ikinci yarışta orsa şamandırasını yine birinci döndüğü yarışı beşinci bitirdi. Finallerdeki çok başarılı ilk iki yarıştan sonra üçüncü yarışta Çağla kötü start etti, biraz da yorulmuştu ve yarışı 20’nci bitirdi. Sonuçta genel klasmanda 10’unculuk derecesiyle son gün en iyi 10 yelkencinin katıldığı madalya yarışlarında yer almaya hak kazandı.  


Rio 2016 Olimpiyatları’nda uygulanmak üzere bu sene başından beri denenen yeni yarış formatında çift puanlı hesaplanan, atılması mümkün olmayan ve birincinin 0 puan aldığı iki madalya yarışı yapıldı. 12-18 knot rüzgarda gercekleşen madalya yarışlarına ise Çağla biraz şanssız başladı. Fransız sporcuyla birlikte startta sarı bayrak almasıyla ceza dönüşünü yaptı ve başlangıçta geri kaldığı ilk yarışı sekizincilikle bitirdi. Günün ikinci madalya yarışında ise starttan itibaren ön grupta yer aldı ve üçüncülüğe kadar yükseldi, dördüncü sırada finiş hattını geçti. Bu sonuçlara rağmen genel klasman derecesi değişmedi ve 10’uncu olarak şampiyonayı bitirdi.

Bundan sonraki dünya kupası yarışı bu ay Fransa’nın Hyeres şehrinde yapılacak. Ekim ayında ise Çin’de yapılacak son etapla tamamlanacak. Avrupa’da yapılan Palma ve Hyeres  Dünya Kupası yarışları en çok katılımlı ve zorlu yarışlar olarak dikkat çekiyor. Ancak Avrupa’da güzel bir yakalayan Çağla, Hyeres etabına katılamayacak. Çünkü TYF daha önce Palma ve Hyeres’e sporcu göndermeyeceğini bildirip aynı tarihlere seçme yarışı niteliğinde bir ulusal yarış koymuştu. Tam iyi bir form yakalamışken Avrupa’daki tüm rakiplerinin katılacağı Dünya Kupası’nda yarışamaması onun için bir dezavantaj olacak. Ayrıca Akdeniz Oyunlar öncesi Fransız, İspanyol, İtalyan, Hırvat rakipleriyle kendini test edemeyecek.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder