15 Nisan 2013 Pazartesi

Alinghi’den sürpriz çıkış



Extreme Sailing Series’in Singapur’daki ikinci ayağı İsviçreli Alinghi’nin gösterisine sahne oldu. Bu kez Ernesto Bertarelli yerine ABD’li Morgan Larson’ın skipper’lığını üstlendiği takım neredeyse ‘hatasız’ yarıştı ve geçen yıldan bu yana podyuma kancasını atan The Wave Muscat’ın liderliğini elinden aldı.

Serinin ikinci ayağı 11-14 Nisan tarihleri arasında Singapur’da yapıldı. Hafif hava, parkurun etrafındaki yüksek binaların neden olduğu değişken rüzgarlarla birleşince takımlar için gerçek bir oyun oldu. Start hattında yedi takımla birlikte ‘wild card’ kontenjanından yerel takım Team Aberdeen Singapore da yerini almıştı. Alinghi’nin dümeninde bu kez Ernesto Bertarelli yerine, geçen sezon Oman Air’in skipper’lığını üstlenen Morgan Larson vardı. İlk gün ilk yarışı alan ekip daha sonra birinciliği Leigh McMillan ve ekibi The Wave Muscat’a kaptırdı. Filonun en genç skipper’ı Will Tiller’lı GAC Pindar da bir sürpriz yaptı ve günü üçüncülükle bitirdi. Filonun çömezi, ancak D35’lerden geldiği için çokgövdeli uzmanı Jerome Clerc skipper’lığındaki İsviçreli diğer takım RealTeam de ilk günkü çıkışıyla kendinden bekleneni gösterdi ve dördüncü sırada yer aldı. Gölde yarışmaya alışkın Clerc parkuru şöyle değerlendirdi: “Gölde yarışmaktan çok daha zor. Özellikle Singapur parkurunun etrafındaki yüksek binalar rüzgar tahminlerimizi zorlaştırıyor. Rüzgarın yönü çok hızlı değişiyor.”

İkinci güne gelindiğinde Alinghi tam formuna ulaşmıştı ve nitekim güne damgasını vurdu. Yedi yarışın üçünü kazanarak günün birincisi oldu. İkinci gün The Wave Muscat için pek de güzel geçmemişti. Çünkü takım günün sonuna gelindiğinde Alinghi’nin 12 puan gerisine düşmüş ve ikinci sırayı almıştı. Gözünü podyuma diken GAC Pindar da üçüncü sırada yer alan, serinin kurtlarından Roman Hagara’lı Red Bull Sailing Team’le aynı puana sahipti.


Üçüncü gün Alinghi ve The Wave Muscat arasındaki fark 27puana yükselmişti. Bu durum Morgan Larson’ı bir nebze olsun rahatlatsa da bir önceki ayağı hatırlatan ABD’li skipper durumun ne kadar değişken olabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Normalde 27 puan farkla çok rahat olmam gerekir ama hatırlarsanız Red Bull Sailing Team de, Muskat ayağında son güne kadar lider durumdaydı. Ancak The Wave Muscat son gün rakibini ters köşeye yatırdı ve liderliği kaptı. Evet mutluyum ama yine de son ana kadar beklemek gerek.”

Son gün Singapur’un ayağın tümüne hakim olan hafif havası sadece bir yarışın yapılmasına izin verdi. Bu durum ciddi bir puan farkıyla lider durumda olan Alinghi’ye avantaj sağladı. Zaten lider olan takım o günün tek yarışını da alarak genel sıralamada birinciliğe yerleşmeyi başardı. Günün ikincisi Red Bull Sailing Team, genel sıralamada da ikinciliğe yerleşti. Serinin en eskilerinden Roman Hagara, Alinghi’nin birinciliği için “İsviçreliler çok iyi çalıştı ve bu birinciliği sonuna kadar hak etti” dedi.

Son gün en güzel sürpriz ise seriye geçen yıl katılan Danimarkalı SAP Extreme Sailing Team’in ilk kez podyumda yer almasıydı. The Wave Muscat’ı dahi geride bırakarak üçüncü olan takımın taktisyeni Rasmus Kostner, bu derecenin kendileri için bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Takım böylece genel sıralamada da dördüncülüğe yerleşti.

Serinin en başarılı takımı The Wave Muscat ise genel sıralamada üçüncülüğe düştü ve Singapur, takım için tam bir hayalkırıklığı oldu.

Extreme Sailing Series’in bir sonraki ayağı 2-5 Mayıs’ta Çin’in Qingdao kentinde. Sonra da bir kez daha İstanbul’da. İkinci ayak sonrası genel sıralamada puan durumu şöyle: 

1. Alinghi 18 puan
2.   Red Bull Sailing Team 18 puan
3.  The Wave, Muscat 16 puan
4.  SAP Extreme Sailing Team 12 puan
5.  Team Korea 11 puan
6.  Team X 10 puan
7. Realteam 10 puan
8. GAC Pindar 9 puan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder