28 Aralık 2012 Cuma

Wild Oats XI’den üçlük atış

 

Wild Oats XI, Rolex Sydney Hobart yarışında yeni bir rekora imza attı ve yarış tarihine adını yazdırdı. Bob Oatley’nin 100ft’lik teknesi hem yarışı en kısa sürede bitiren tekne oldu, hem altıncı kez ‘line honour’ derecesini kazandı hem de düzeltilmiş zamanda sınıfının birinciliğini ilan ederek üç zafere birden imza attı.

Suya ilk indiği yıl katıldığı 2005 yarışında rotayı 1 gün, 18 saat, 40 dakikada tamamlayarak hem rekor kıran hem de ilk ‘line honour’ (ilk finiş) derecesini elde eden Bob Oatley’nin 100ft’lik teknesi, bu yıl finişe daha kısa sürede ulaşarak kendi rekorunu egale etti. 628 millik rotayı 1 gün, 18 saat ve 40 dakikada tamamlayan Wild Oats XI, daha önceki rekorunu 16 dakika 58 saniye geçti. Üstelik rakibine de çok büyük fark attı. Zira yarışı bitirdiğinde en büyük rakibi Ragamuffin Loyal’in finişe ulaşmasına daha 45 mili vardı. Mark Richards skipper’lığındaki takım, yarışı en kısa sürede tamamlama rekoru ve ‘line honour’ derecesine bir de düzeltilmiş zamanda birinciliğini ekledi ve IRC 0 sınıfının da lideri oldu.


Skipper Mark Richards geçtiğimiz yıl Investec Loyal’in acısını henüz üzerinden atamamış olacak ki, finişe ulaşır ulaşmaz yaptığı açıklamada “Geçen yıl Investec Loyal’a (Bu sene ki Ragamuffin Loyal) üç dakikayla geçilmiştik. Ancak bu yıl biz onları çok daha fena geçtik” dedi. 2005’ten beri aynı ekiple yarıştıklarını söyleyen Richards, “Donanımda ve yelkende problemler yaşamamıza rağmen çok iyi yarıştık. Teknede müthiş bir ekibe sahibiz. Özellikle taktisyenimiz Iain Murray harika bir iş çıkardı” dedi.

Bob Oatley ve ekibi
 Teknenin sahibi Bob Oatley de, “Yarış süresince hiç vazgeçmedik. Ekip harikaydı ama salmada yaptığımız modifikasyonlar da performansa çok etkili oldu. Önümüzdeki yıl yeni bir rekora daha imza atacağız” diye konuştu.

Bu arada IRC I sınıfının birincisi de beklenildiği gibi Stephen Ainsworth’un 63ft’lik Loki’si oldu.

Fotoğraflar: Carlo Borlenghi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder