19 Aralık 2012 Çarşamba

Direğin tepesinde hayatta kalma savaşı



Vendee Globe’da Macif ve Banque Populaire arasındaki kedi fare oyunu kızışıyor. Dün François Gabart’ı geçerek yeniden filonun önüne geçen Armel Le Cleac’h’in liderliği sadece 15 saat sürdü. Bugün Gabart tarafından geçilen Le Cleac’h yeniden ikinci duruma düştü. Ancak ikilinin arasındaki mesafe sadece 3 mil.

Bu arada dün hızı 7kt’lara kadar düşen üçüncü durumdaki Virbac Paprec 3’ün skipper’ı Jean Pierre Dick’in neden yavaşladığı bugün ortaya çıktı. Takımın kara ekibinden yapılan açıklamada Virbac Paprec’in direğinde problem meydana geldiği ve Dick’in yelkenini verimli kullanamadığı belirtildi. Problemi gidermek tabii ki Jean Pierre Dick’in başına düştü. Görevi ise bir Vendee Globe skipper’ının hele hele Güney Okyanusu gibi azgın bir denizde yapmak istediği en son şeydi: 30 metrelik direğe tırmanmak. Fransız yelkenci bu iş için hava durumunun en uygun olduğu zamanı beklemek zorundaydı. Nitekim Jean Pierre Dick kendini psikolojik olarak da bu göreve hazırladı ve bugün gelmesi beklenen alçak basınç sistemi bastırmadan, dün direğe tırmandı ve iki saatlik bu işlemin sonunda yeniden sağ salim tekneye inmeyi başardı.


“Rüzgar 10kt’lara düşünce görevimi yerine getirmek üzere hemen harekete geçtim. Okyanusun ortasında, metrelerce yükseklikte dalgalar ve şiddetli rüzgarla sallanan tekneden 30 metre yükseklikte, direğin tepesinde tek başına olmak pek de keyifli değil. Ama mecburdum ve yaptım. Hasar gören parçayı değiştirerek görevimi başarıyla tamamladım.”

Yeniden eski hızına kavuşan Jean Pierre Dick halen ortalama 17kt hızla ilerliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder