10 Aralık 2012 Pazartesi

ESS 2012’nin birincisi The Wave Muscat


The Wave Muscat ekibi
Bu yıl altıncı kez düzenlenen ve haziran ayında İstanbul’da ağırladığımız Extreme Sailing Series 2012’nin birincisi Leigh McMillan skipper’lığındaki The Wave Muscat oldu. 11 ay süren ve toplam yedi ayakta 209 yarışın yapıldığı serinin son ayağının evsahibi Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’ydu. Dört gün süren Brezilya ayağında toplam 30 yarış yapıldı. Bu ayağa özel olarak Team Brasil; Volvo Ocean Race’te iki kez skipper olarak yarışan, ülkenin en ünlü yelkencisi Torben Grael dümenciliğinde mücadele etti.

6 Aralık’ta yapılan ilk gün yarışında X40’lar ortalama 12-15 knot havada parkura çıktı. Yarışlarda bol bol çatışma oldu, en büyük çarpışma ise Oman Air ve Red Bull Sailing Team arasındaydı. Hasarlar su üzerinde giderildi ve her iki takım da kısa bir süre sonra yarışlara geri döndü. İkinci güne gelindiğinde heyecan iyice artmıştı çünkü ilk sıralarda yer alan The Wave Muscat, Groupe Edmond de Rothschild ve Oman Air arasında sadece ikişer puan fark vardı. Dolayısıyla bu takımların hepsi birinciliğe eşit derecede yakındı. Nitekim günün sonunda, bir önceki gün yeterince iyi performans sergileyemeyen Roman Hagara skipper’lığındaki Red Bull dördüncülükten birinciliğe yükseldi. Bu yükselişin üzerine günün sonunda Hagara, “Dün çok hata yapmıştık, bugün ise daha iyiydik. Ancak yine de pek mutlu sayılmayız. Son iki gün de puanları toplayıp birinciliğe yükselmeliyiz. Serinin birincisi olmak için şansımız var ve bunun için savaşıyoruz” diyordu.


Üçüncü gün ise 22 yarış yapıldı. İkinci günün aksine bu kez Flamengo Beach’teki parkurda daha sert rüzgarlar vardı. Dolayısıyla oldukça hareketli bir gün oldu. Günün en önemli olayı Torben Grael’in Team Brasil’i ile Leigh McMillan’lı The Wave Muscat arasındaki çarpışmaydı. En iyi performans gösteren takımı ise Groupe Edmond de Rothschild’dı. Pierre Pennec skipper’lığındaki takım üç yarışı kazanarak liderliği Red Bull’un elinden kapmayı başardı. Pennec günün sonunda yaptığı açıklamada “Esas savaş yarın olacak” diyordu.

9 Aralık, yani hem Brezilya ayağının hem de 2012 serisinin son günü aynı zamanda dananın kuyruğunun da kopacağı gündü. O gün yapılacak yarışlar serinin altı yıllık tarihin de de ayrı bir önem taşıyordu çünkü ilk kez, son güne gelindiğinde ilk üç arasındaki puanlar birbirine bu kadar yakındı. Aralarında sadece birer puan fark vardı. Çok çekişmeli geçen günün ardından The Wave Muscat sadece 0,2 puan farkla Brezilya ayağının lideri oldu. İki başarı birden elde eden The Wave Muscat,  aynı zamanda 2012 serisinin de kupa kaldıran takımıydı.

Leigh McMillan
2013 serisi 5 Mart’ta Umman ayağıyla başlayacak. Yeni sezonda, dört yıldır seride yarışan Groupe Edmond de Rothschild filoda yer almayacak. Bir sonraki sezonun ayakları ve tarihleri 2012 bitmeden duyurulacak. Filoda yer alacak takımlar da 20 Şubat’ta başlayacak Dusseldorf Boat Show’da açıklanacak.
Extreme Sailing Series 2012’de sıralama şöyle:

1. The Wave, Muscat 76.5 puan
2. Oman Air 65 puan
3. Groupe Edmond de Rothschild 64.5 puan
4. Red Bull Sailing Team 59 puan
5. GAC Pindar 45.5 puan
6. SAP Extreme Sailing Team 42 puan
7. Alinghi 35.5 puan
8. ZouLou 28 puan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder