18 Aralık 2012 Salı

Güney Okyanusu’nda it dalaşı



Yarışlarda yaptığı stratejik ataklarla rakibini alaşağı ettiği için Fransız yelkenciler tarafından “çakal” olarak anılan Banque Populaire skipper’ı Armel Le Cleac’h isminin hakkını bir kez daha verdi. Bir süre önce liderliği kaptırdığı en büyük rakibi François Gabart’ı altı gün 15 saat sonra yakaladı, geçti ve yeniden filonun lideri oldu. Aralarında sadece iki mil bulunan Le Cleac’h ve Gabart, dünyanın en zorlu açıkdeniz yarışını match race’e çevirmiş durumda.

İkili arasındaki it dalaşı sürerken üçüncü sıradaki Virbac Paprec 3’ün skipper’ı Jean Pierre Dick ise bir hayli yavaşladı. Lider Le Cleac’h’tan yaklaşık 400 mil gerideki Dick, 25kt rüzgarla ilerlerken son dört saatte sürati 7kt’lara kadar düştü. Şu an Doğu Avustralya Buzul Kapısı’na doğru ilerliyor.

Bu arada yarışçılar Güney Okyanusu’nun sert deniz koşullarında yelken yapmaya çalışıyor. Yüksek dalgalarda sörf yapan teknelerin burunları her dalgada suya gömülüyor. Böyle bir anda teknesiyle çok şiddetli bir çarpışma yaşayan Synerciel’in skipper’ı Jean Le Cam, bir roller coaster’ın üzerindeymiş gibi hissettiğini söylüyor. Le Cam çarpışma anını şöyle anlattı: “Hayatımın çarpışmasıydı diyebilirim. Arabanızla son hız giderken bir tereyağı yığının içine dalmak gibi bir şeydi. Burada deniz berbat. Dalgalar altı metreyi buluyor, rüzgar da 40-45kt esiyor. Çarpışma esnasında navigasyon masasında oturuyordum ve ben de biraz darbe yedim. Çarpışmadan sonra yaşadığım şoku atlatmak için bir süre yatmam gerekti. Bugüne kadar birçok kez başıma geldi ama  böylesi hiç olmamıştı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder