23 Aralık 2012 Pazar

Stamm’a özel ‘motor’ izni



Vendee Globe filosundan yeni bir hasar haberi var. Chimenees Poujoulat’nın skipper’ı Bernard Stamm, elektrik enerjisi sağlayan su jeneratöründeki arızayı tamir etmek üzere Yeni Zelanda’nın 250 mil güneyindeki Auckland Adası’na demirledi. Yarış yönetimi, demirlemesi oldukça çok olan bu bölgeye sağ salim ulaşabilmesi için Stamm’a, teknenin motorunu çalıştırması için izin verdi.  

Su jeneratöründeki bu problemin ortaya çıkışı aslında yeni değil. Sorun ta Portekiz açıklarındayken baş göstermişti. Stamm’ın, otopilotu kullanabilmesi ve dış dünyayla iletişim kurmasını ve  hava durumu raporlarını almasını sağlayan bilgisayarını çalıştırabilmesi için bu sorunu acilen gidermesi gerekiyordu. Önünde uzanan 4000 millik Pasifik Okyanusu öncesi demirleyebileceği son nokta ise Auckland Adası’ydı. Ancak oldukça sert rüzgarların estiği bu bölgeye sadece yelkenle ulaşmak neredeyse imkansızdı. Bu yüzden yarış yönetimi, özel kurallarından birini devreye soktu ve Stamm’ın, motorunu çalıştırmasına izin verdi. Yarışın direktörü Denis Horeau devamını şöyle anlattı:

“Bu bölgeye yanaşmak oldukça zor. Neyse ki bir önceki yarışta, ana yelken arabasındaki problem nedeniyle aynı yere demirlemek zorunda kalan Safran’ın skipper’ı Marc Guillemot, Stamm’a yardımcı oldu. Guillemot, Stamm’a demirleyeceği noktaya ulaşana kadar yapması gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlattı.”

İsveçli yelkenci eski rakibinin rehberliği sayesinde sağ salim Sandy Koyu’na demirlemeyi başardı. Son üç teknesini kendisi inşa eden ve teknik konularda oldukça deneyimli olan Stamm’ın problemi 24-48 saat içinde tamir etmesi ve 26 Aralık’ta bastırması beklenen fırtına öncesi yeniden yarışa dönmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder