27 Aralık 2012 Perşembe

Wild Oats XI, rekora koşuyor

-->

Dünyanın en zorlu açık deniz yarışlarından biri olarak bilinen 628 millik Rolex Sydney Hobart’ta 86 tekne tam 26 Aralık’ta Sydney Limanı’ndan start aldı. Yarış, beklenildiği gibi ‘line honour’ yani ilk finiş için 100ft’lik iki süper maksi Wild Oats XI ve Ragamuffin Loyal arasında savaşa sahne oluyor.  Mücadeleden, daha önce beş kez ‘line honour’ derecesini kazanan Robert Oatley’nin rekor sahibi Wild Oats XI’i galip gelecek gibi görünüyor.

Sydney’den Tasman Denizi’ne açılan filo rotaya göre Avustralya’nın güneydoğu sahillerinin ardından Bass Geçidi’ni aşarak Storm Körfezi’ni dönüyor ve finiş hattı olan Hobart kentine ulaşmaya çalışıyor. Yarışın ikinci gününde 100ft’lik maksilerden TP52’lere, VO60’tan Beneteau First 40’a kadar neredeyse hepsi farklı model 86 tekne Güney Avustralya  ve Tasman Denizi açıklarına yayılmış durumda.


Filonun lideri, aynı zamanda en iddialı teknelerden biri olan Robert Oatley’nin Wild Oats XI’i. 100ft’lik bu dev teknenin finişe ulaşmasına ve bir kez daha ‘Line Honour’ derecesini almasına 70 milden az kaldı. Ekip halen 12kt hızla finişe doğru ilerliyor. Bu arada Wild Oats XI dün gece ne olduğu belirlenemeyen bir cisime çarptı ve daggerboard’ları zarar gördü. Ancak ekibin hasarı hemen tamir etmesiyle yarışa aynı hızda devam etti.

Lider Wild Oats XI’in yaklaşık 40 mil gerisinde de azılı düşmanı, bir diğer süper maksi Ragamuffin Loyal var. Filonun en yaşlı yarışçısı, 85 yaşındaki Syd Fischer’in dümenciliğindeki teknede de hasar var. Ekip, teknenin furling sistemindeki arızaya rağmen yarışa devam ediyor.


Bu arada Michael Hiatt’ın Farr 55’i Living Doll yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Dün gece Bass Geçiti’nde 25kt hızla ilerlerken dümen palası kırılan tekne yarış komitesine terk duyurusu yaptı. Ekip güvenli bir şekilde kıyıya ulaşana kadar  kadar her iki saatte bir yarış komitesine durumlarıyla ilgili rapor verecek.

2005 yılında suya iner inmez katıldığı ilk Sydney Hobart’ta Line Honour derecesini elde etmeyi başaran Wild Oats XI, bugüne kadar katıldığı yedi yarıştan beşinde bu unvanı kazandı. Takım bu dereceyi 2009’da Alfa Romeo, geçen yıl da, bu yıl Ragamuffin Loyal adıyla yarışan Investec Loyal’a kaptırmıştı. Wild Oats XI, bu yarışta da finişe ilk ulaşan tekne olmayı –ki öyle görünüyor- başarırsa altıncı kez bu unvanı elde etmiş olacak. Bu arada takım 2005’te yarışın 1 gün, 18 saat, 40 dakikada tamamlayarak rekor kırmıştı. Bu hızla giderse Wild Oats XI’in kendi rekorunu egale etmesi de bekleniyor.

Fotoğraflar: Studio Borlenghi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder