11 Haziran 2012 Pazartesi

Serinin en çekişmeli ayağı İstanbul oldu


X40’ların İstanbul’daki ikinci buluşması sona erdi. İstanbul ayağı serinin bugüne kadarki en heyecanlı kapışmalarına sahne oldu. Ahırkapı açıklarında dört gün boyunca çok sıkı yarışların yaşandığı İstanbul ayağında birinciliği Leigh McMillan dümenciliğindeki The Wave, Muscat elde etti.  

Dört gün süren İstanbul ayağı boyunca toplam 29 yarış yapıldı. Keyifli rüzgarlar eşliğindeki yarışların ilk günü The Wave, Muscat ve Roman Hagara’nın dümenciliğindeki Red Bull Sailing Team arasında kedi fare oyununa dönüştü. Her yarışta değişen puan tablosuyla ilk gün liderliği Red Bull alırken ikinci gün de The Wave, Muscat sıralamanın birincisi oldu. Üçüncü gün sıralamanın ne olacağı merak konusuydu. Ancak Pierre Pennec dümenciliğindeki Groupe Edmond de Rothchild’ın atağa geçmesiyle sıralama yine değişti.


Final gününe gelindiğinde ise ekipleri bekleyen altı yarış vardı. Hava raporları sabahtan itibaren 17kt civarı rüzgar veriyordu. Nitekim raporlar takımları hayalkırıklığına uğratmadı. Tüm haftanın en kuvvetli rüzgarında yarışan ekipler kelimenin tam anlamıyla teknelerini uçurdular. Ahırkapı sahilindeki izleyiciler de The Wave Muscat, Red Bull ve Groupe Edmond de Rotschild’ın kapışmasına tanık oldular. Günün sonunda başarılı taktikleriyle ayağın lideri Olimpiyat madalyalı İngiliz Leigh McMillan ve ekibi oldu. McMillan’ın keyfi yerindeydi. “Çok zorlu bir hafta oldu. Takımların hepsi gittikçe kendini geliştiriyor, birbirinin nasıl yarıştığını öğreniyor. Bu da oyunu daha heyecanlı hale getiriyor. Bir sonraki ayak Porto’yu heyecanla bekliyoruz. Puanlar birbirine yaklaştıkça heyecan ve stres de artıyor.”


Pierre Pennec ve ekibi de son yarışa kadar çok iyi performans göstermesine rağmen puan tablosunda ikinci sırada yer aldı. Pennec, “Birinciliğe çok yakındık ancak ikincilik de gayet iyi bir sonuç. Serinin başından her ayakta podyum gördük, oldukça istikrarlı gidiyoruz. The Wave Muscat bu birincilikle seride avantaj kazandı. Ama daha önümüzde uzun bir yol var, dolayısıyla son ayak olan Brezilya’ya kadar her şey değişebilir” dedi.

Ayağın en başarılı takımlarından biri olan ve ayağı üçüncü sırada tamamlayan Red Bull ise özellikle 27. yarışta çok iyi bir start aldı ve filonun lideri oldu. McMillan ve ekibi ise yedinci sıradaydı. Fakat ikinci tura geçtiklerinde lider durumdaki Red Bull’un balonu dolandı ve bu durum takımı beşinci sıraya taşıdı. Avantaj kazanan McMillan ve ekibi diğer takımları birer birer geçerek yarışı almayı başardı. Haklı olarak bu duruma oldukça sinirlendi Hagara. “Final günü şans bizden yana değildi. Ancak bu durum amacımızın önüne geçmiş değil. Bir sonraki ayağı iple çekiyoruz” dedi. 

Dümenciler yarışlar tamamlandıktan sonra Ayasofya'yı gezdi
Serinin bir sonraki ayağı Porto, 5-8 Temmuz' yapılacak.

Bu arada Cumartesi sabahı Boğaz’da yarışan ekipler belki de bugüne kadar fırsat bulamadıkları bir deneyimi yaşadılar. Nitekim yarış öncesi yaptığımız röportajlarda da dümencilerin hepsi bu heyecanını bizimle paylaşmıştı. Kuruçeşme –Kanlıca ve Kanlıca-Kızkulesi arasında yapılan iki yarışın sonuçları resmi sıralamayı etkilemedi.  X40’ların Boğaz’daki muhteşem görüntüsü kameralara böyle yansıdı.


 
 İstanbul ayağı sonuçları:

1. The Wave, Muscat (Umman) 174 puan
2. Groupe Edmond de Rothschild (Fransa) 169 puan
3. Red Bull Sailing Team (Avusturya) 159 puan
4. Oman Air (Umman) 146 puan
5. SAP Extreme Sailing Team (Danimarka) 131 puan
6. GAC Pindar (İngiltere) 113 puan
7. Alinghi (İsveç) 99 puan
8. ZouLou (Fransa) 86 points

Genel sıralama
1. The Wave, Muscat 29 puan
2. Groupe Edmond de Rothschild 25 puan
3. Red Bull Sailing Team 24 puan
4. Oman Air 23 puan
5. GAC Pindar 18 puan
6. ZouLou 13 puan
7. SAP Extreme Sailing Team 13 puan
8. Alinghi 11 puan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder