13 Haziran 2012 Çarşamba

Desjoyeaux, Vendee Globe’a geri mi dönecek?



Bu yıl yedinci kez düzenlenecek Vendee Globe’un startına beş ay kaldı. Hazırlıklar sürerken yarış yönetimi bugün dümencilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında start hattında yer alacağı kesinleşen isimleri ve tekneleri açıkladı. Buna göre 10 Kasım’daki start hattında 19 dümenci yer alacak. Tabii bu sayı artabilir…

Toplantıda organizasyonla ilgili bazı ayrıntılar da paylaşıldı. Buna göre yarış, yapılan anlaşmayla 100 ülkede izlenebilecek. Yarış tarihinde ilk kez tüm içerikler Fransızca’nın yanında İngilizce ve İspanyolca da yayınlanacak. Organizasyonun iPad ve iPhone aplikasyonları ve sanal oyunu da yapılacak. Ayrıca bir de çocuklar için “Junior Vendee Globe” sitesi hazırlanacak. Yarışın başkenti Les Sables d’Olonne’da 10 bin metrekare alan üzerine kurulacak yarış köyü 20 Ekim’de ziyaretçilerine kapılarını açacak.

Bu kez yarışın ünlü bir yüzü de olacak. Fransız aktör François Cluzet, 10 Kasım’da yarışın startını organizasyon başkanı Bruno Retailleau ile birlikte verecek. Cluzet, 2013’te gösterime girecek “En Solitaire” adlı filmde dünyanın etrafını dolaşan bir solo yelkenciyi oynuyor. Film Vendee Globe organizasyonunun desteğiyle çekiliyor.


Bu arada Les Sables d’Olonne’da Hollywood’daki Yıldızlar Geçidi’nin (Walk of Fame) bir benzeri kuruldu. Vendee Globe kahramanlarına saygı duruşu niteliğindeki bu yola el izlerini bırakan ilk yelkenci iki kez yarışı kazanan Michel Desjoyeaux oldu. Ancak asıl mesele bu yolun açılışı değil, açılış töreninde “Profesör” Desjoyeaux’nun Vincent Riou’nun yarışacağı PRB’nin yöneticisi Jean-Jacques Laurent’le iddialaşması oldu. 2005 Vendee Globe’unu kazanan Riou eğer bu mücadeleyi de alırsa Desjoyeaux “yarışı iki kez kazanan tek yelkenci” unvanını kaybetmiş olacak. Nitekim törende Laurent’in bunu hatırlatarak gaza getirmesi üzerine Desjoyeaux yarışa bir kez daha katılabileceğini açıkladı. Söylentiye göre Desjoyeaux bunu şaka yoluyla söyledi. Ama Profesör’ün 2016’daki Vendee Globe start hattında yer alıp almayacağı konusunda iddialar başladı bile.

Dün yapılan açıklamaya göre 10 Kasım’da start alması kesinleşen 19 tekne ve dümenci şöyle:
Jean-Pierre Dick (Fransa/Virbac-Paprec), Vincent Riou (Fransa/PRB), Kito de Pavant (Fransa/Groupe Bel), François Gabart (Fransa/Macif), Jeremie Beyou (Fransa/Maitre CoQ), Armel le Cleac’h (Fransa/Banque Populaire), Dominique Wavre (İsveç/Mirabaud), Samantha Davies (İngiltere/Saveol), Alex Thomson (İngiltere/Hugo Boss), Mike Golding (İngiltere/Gamesa), Marc Guillemot (Fransa/Safran), Arnaud Boissieres (Fransa/Akena Verandas), Bernard Stamm (İsveçI/Cheminees Poujoulat), Javier Sanso (İspanya/Acciona), Alessandro di Benedetto (Fransa-İtalya/Team Plastique), Jean le Cam (Fransa/Synerciel), Tanguy de Lamotte (Fransa/Initiatives cœur), Louis Burton (Fransa/Bureau Vallee), Bertrand de Broc (Fransa/Votre Nom autour du Monde).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder