12 Haziran 2012 Salı

l’Hydroptere ilk kez okyanusa açılıyor


Fransa’da doğan, Eric Tabarly’nin rüyası, Alan Thebault’un uçan trimaranı l’Hydroptere DCNS ilk kez kendi kıtasının dışına çıktı ve ABD’ye doğru yola koyuldu. Fransa’nın Toulon kentinden yaklaşık 10 gün önce bir kargo gemisine yüklenerek Los Angeles’a doğru yola çıkan l’Hydroptere DCNS’nin amacı yine aynı: Hız rekoru kırmak. Ancak bu kez alışık olduğu Akdeniz’de değil, Pasifik Okyanusu’nun zor sularında.

l’Hydroptere, adına DCNS eklenmeden önce, 2009 yılında 1 deniz milinde ortalama 50.17kt’a (saatte 95km) ulaşarak rekor kırmıştı. Şimdiki hedefi ise Los Angeles ve Honolulu arasında yeni bir rekora imza atmak. Bugüne kadar bu iki nokta arasını en hızlı kat eden kişi Fransız yelkenci  Olivier de Kersauson. l’Hydroptere’in fikir babalarından Fransızların efsanevi yelkencisi Eric Tabarly’le 21 yaşındayken tanışan ve onunla yakın dost olan Kersauson, bu rekoru dev trimaranı Geronimo ile kırmıştı. Kersauson bu mesafeyi 4 gün 19 saat ve 31 dakikada tamamlamıştı.

Şimdi sıra l’Hydroptere DCNS’de.


Bugüne kadar Akdeniz’in nispeten sakin ve Geneva Gölü’nün dalgasız sularında rekor denemelerini gerçekleştiren uçan trimaranı bu kez Pasifik Okyanusu’nun azgın dalgaları bekliyor. l’Hydroptere DCNS bunun için aylardır hazırlanıyor. Dev trimaran bu amaçla La Ciotat’da üç aylık modifikasyon sürecinden geçti, mayıs ayında yeniden suya indi. Ardından üç hafta boyunca, Akdeniz’in hafif ve orta rüzgarında deneme seyirleri yapıldı. Gece seyrini de içeren daha ileri seviye denemeler ise California’da gerçekleştirilecek.

Teknik ekibin üç aylık modifikasyon sürecinde odaklandığı konu ise trimaranın okyanus şartlarına hazırlanmasıydı. Bunun için karbon destekli dümen palasıyla teknenin ağırlığı azaltıldı, yelken alanı gezi bastonu kullanılarak genişletildi, dalgalı denizde hızının kesilmesini engellemek için gövdede değişiklikler yapıldı ve yine gövde, okyanusun yüksek dalgalarında burnunun suya gömülerek alabora olmasının önüne geçmek için açık denize daha uygun hale getirildi.


Rekor denemesini yapacak ekipten Jacques Vincent, özellikle teknenin alabora olmasını engelleyecek kontrol sistemi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü söylüyor. “Dalgalı deniz koşullarında hızın eskisine göre yüzde 10 arttığını söyleyebilirim. l’hydroptere DCNS denizlerin Formula 1 aracı. Dalgasız bir denizde 50kt’ın üzerine çıkabilebilecek kapasitede. Ancak şimdi şartlar farklı. Formula 1 aracını 4x4 haline getirmeye çalışıyoruz ki okyanus koşullarında başarılı olabilsin. l’Hydroptere DCNS ilk kez doğduğu kıtadan ayrıldı. Bazıları bunu başarabileceğimize inanmıyor ama herkese hayallerin ne kadar güçlü olabileceğini hatırlatıyorum.”


l’Hydroptere DCNS’nin 15 gün içinde Los Angeles’a ulaşması bekleniyor. Ardından Alain Thebault,  Jean Le Cam, Yves Parlier, Jacques Vincent ve Luc Alphand’dan oluşan ekip rekor denemesi için en uygun rüzgarların oluşmasını bekleyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder