28 Haziran 2012 Perşembe

İşte yeni Volvo Ocean Race teknesi



Volvo Ocean Race’te kullanılan teknelerin değişeceği dedikoduları uzun zamandır zaten kulağımıza geliyordu. Hatırlarsanız, 2011-12 yarışında teknelerin çoğunun ciddi hasar görmesi VOR70’lerin sağlamlığı konusunu tartışmaya açmış, Volvo Ocean Race’in CEO’su Knut Frostad en sonunda birkaç ay önce isyan etmişti. Halen yarışan üç teknenin (Telefonica, Puma ve Groupama) tasarımcısı Juan Kouyumdjian da “İyilerle kötüleri aynı kefeye koymayın” diye Frostad’a karşılık vermişti. Ben de konuyu blogumda aktarmıştım.

Sonra yeni teknelerin tasarlandığı, tasarımı Farr Yacht Design’ın üstlendiği söylentileri gelmiş ancak yeni teknelerin neye benzeyeceği, tek gövdeli mi yoksa çok gövdeli mi olacağı konusunda tahminler yürütülmüştü. Knut Frostad, dün yarışın dokuzuncu liman şehri Lorient’te yaptığı basın toplantısında konuya açıklık getirdi ve yarışın sonraki iki edisyonunda kullanılacak teknelerin render’larını konunun meraklılarına sundu.


Buna göre yeni tekneler 65ft (19,8 metre) boyunda, tek gövdeli ve kesinlikle one design olacak. Sonraki iki yarış için en az sekiz tane üretilecek, 10 adete kadar çıkabilecek. Tasarımını ABD merkezli Farr Yacht Design yapacak, inşaları ise dünyanın en iyi tersaneleri olan ve son teknoloji teknelere imzalarını atan İngiltere’deki Green Marine, Fransa’daki Multiplast, İtalya’daki Persico S.P.A.,  ve İsviçre’deki Decision S.A.’de yapılacak. Yeni teknelerin çalışmalarına temmuz ayında başlanılacak ve 2013 haziranına kadar, yani 2014’ün ikinci yarısında Alicante’den start alacak bir sonraki yarıştan bir yıl önce tamamlanacak. Yeni tekneler, şimdi kullanılan VO70’lerden 5ft (1,5) metre daha kısa olmasına rağmen daha hızlı olacak.


Bu durum Knut Frostad’ın da basın toplantısında söylediği gibi Volvo Ocean Race’in 39 yıllık tarihinde gerçek bir dönüm noktası. Özellikle box rule yerine one design’a geçilmesi ve tekne tasarımlarının sadece Farr Yacht Design’a verilmesi yarış için çok ciddi kararlar. One design’a geçilmesi yarışın “kıran kırana geçecek gerçek bir mücadeleye” dönüşebileceğinin işaretleri.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder