27 Haziran 2012 Çarşamba

“America’s Cup’ın asıl merkezi Yeni Zelanda oldu”


ETNZ’den bir haber daha. Ama bu kez AC45 değil, yeni AC72’siyle ilgili. 72ft’lik dev katamaranın inşasında, gövdeyi oluşturan en önemli parçaların takımın Viaduct Limanı’ndaki merkezine ulaşmasıyla son aşamaya geldi. 22 metre uzunluğundaki ve 16 metre genişliğindeki gövde, tek parça halinde karayoluyla taşınmak için çok büyüktü. O yüzden gövdeyi oluşturan yapısal elemanlar parçalar halinde taşındı. Takımın inşa ekibi önümüzdeki birkaç hafta boyunca parçaları birleştirecek. 40 metre uzunluğundaki kanat yelkenin de tamamlanmasının ardından katamaran tamamlanmış olacak ve temmuz sonunda suya indirilecek.

Takımın direktörü Yeni Zelandalı yelkenci Grant Dalton, yaklaşık bir yıl önce inşa etmeye başladıkları teknelerinin temmuz sonunda suya indirilirken halka açık bir tören düzenleyeceklerini söyledi. “Daha önce bu katamaranlar gibisi inşa edilmedi” diyen Dalton şunları söyledi:

“Bu katamaranlar tam anlamıyla tasarım ve mühendislik harikası. AC72’lerin inşa süreci, tekne inşa endüstrisi ve takımları bambaşka bir noktaya taşıdı. Finalde yarışacak dört takım AC72’lerinin inşasının son aşamasında. Bildiğiniz gibi yarış kurallarına göre katamaranların  gövdesi temsil edeceği ülkede inşa edilmek zorunda. Diğer parçalar ise farklı ülkelerde inşa edilebiliyor. Kupanın üç takımının –ETNZ, Oracle ve Luna Rossa- en önemli parçaları Yeni Zelanda’da üretildi. İşin ilginç yanı kupa ABD’de yapılacak ama yarışın asıl merkezi Yeni Zelanda oldu.”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder