14 Haziran 2012 Perşembe

Oracle’ın AC72’sinde sona adım adım



America’s Cup’a hazırlık yarışları World Series’de, bu yılın son ayağı olan Newport’a 15 gün kalırken takımlar bir yandan da final yarışlarında mücadele edecekleri dev katamaranlar AC72’lerin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Geçtiğimiz günlerde ETNZ’nin AC72’sinin neredeyse tamamlandığı haberi gelmişti. Bu kez haber Oracle Team USA’den.


America’s Cup’ın kupa sahibi takımı Oracle Team USA’in iki AC72’sinin ilk parçaları takımın San Fransisco Körfezi’nde yer alan merkezi San Jose’ye ulaştı. Yeni Zelanda’dan gemiyle gelen kanat yelkenler ve iki gövdeyi birbirine bağlayan kirişler önce Yeni Zelanda’dan Oakland’a gemiyle ulaştı. Ardından bu devasa parçalar tırlarla San Jose’ye gitti.


Kanat yelken ve kirişler Yeni Zelanda’daki Core Builders Composites’te yapıldı. Yarış kurallarına göre katamaranın gövdesinin ise temsil ettiği ülke sınırları içinde inşa edilmesi gerekiyor. Yelken ve gövdeler birleştirildiğinde AC72’nin 40kt hıza ulaşması bekleniyor. Oracle’ın iki dümencisinden biri olan, kupayı kazanan en genç dümenci ünvanlı James Spithill tekneleri için “Denizdeki trafiği durduracağını garanti ederim” diyor.

Yarış kurallarına göre takımlar AC72’lerini 1 Temmuz’dan itibaren suya indirebilecek. 1 Temmuz’dan sonra iki AC72’sini suya indirecek olan Oracle, Ağustos ayından itibaren iki ay boyunca katamaranları San Fransisco Körfezi’nde test edecek.Parçaların Oakland’a ulaşmasını takip eden Oracle’ın AC72’sinin tasarım ekibinden Dirk Kramers, “Yüzlerce saatlik tasarım ve binlerce adam saatlik inşa çalışmasından sonra parçaların biraraya gelerek gerçeğe dönüşmesi hepimiz için inanılmaz bir dönüm noktası” diyerek heyecanını dile getirdi.


Fotoğraflar: Guilain Grenier/Oracle Team USA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder