24 Ekim 2012 Çarşamba

Yelken dünyasının karanlık ailesi Rothschild’lar

Gitana 11

Yıllar önce ünlü spekülatör George Soros hakkında bir haber hazırlarken duymuştum ilk kez Rothschild ailesinin adını. Kökenleri 18. yüzyıla kadar dayanan Almanya kökenli aile bankacılıktan para kazanıyordu, bir de petrol ve silah tüccarlığından, yani savaşlardan. Yahudi lobisinin bir numaralı ismi olan bu meşhur aile dünya siyasetinde de önemli bir yere sahip. Tüm zamanların en zengin ikinci ismi Rothschild ailesinin toplam serveti 350 milyar dolar. Dünya yelken camiası ise aileyi bu spora yaptığı yatırımlardan tanıyor. Tabii biz de konumuz gereği ailenin karanlık geçmişiyle değil yelkene yaptığı yatırımlarla alakadarız. Naviga’dan Ayşegül Bakış, ailenin karanlık geçmişinden yola çıkarak yelkene meraklarının nasıl başladığını araştırdı, bir de Groupe Edmond de Rothshcild takımının genel müdürü Cyril Dardashti’yle  bir röportaj yaptı.

Baron Benjamin de Rothschild
Ailenin su sporları sevdası 1876’da Cenevre Gölü’nde başlıyor. Başrolünde ise Baroness Adolphe de Rothschild var. 135 yıl önce ilk olarak kurulan takımın adı da bugünkü gibi Gitana. 24 metrelik uskunasıyla dünyanın en hızlı kadın yelkencisi unvanını kazanır “Gitane” (çingene) lakaplı barones. 1960’larda Baron Edmond de Rothschild’ın tek gövdelilere ilgisiyle devam eder. Baron Benjamin ise çokgövdelilerle sahneye çıkar ve 2000 yılında Gitana Team'i kurar. Takımının başarılarına gelince… ORMA 60 Gitana 11, 2006 Route du Rhum’u 7 günde tamamlayarak rekor kırdı. 2005 ve 2007 Transat Jacques Vabre’da da ikinci oldu. IMOCA 60 Gitana Eighty, 2007 Transat B to B ve 2008 The Transat yarışlarını birincilikle bitirdi. Bugün takımın Groupe Edmond de Rothschild adı altında uluslararası sularda mücadele eden –MOD70, X-40, ORMA 60 Gitana 11 ve 65ft’lik tek gövdeli Gitana 6 olmak üzere- dört teknesi bulunuyor.

Cyril Dardashti
Dardashti röportajından birkaç anekdot aktarırsak:

- Baron Edmond de Rothschild’ın katamaranla ilk macerası Cenevre Gölü’nde bir Formula 40 olan Force Cash’in dümeninde başlıyor. Çok kısa süre sonra ekipli açıkdeniz yarışlarınakaşı bir merak uyanıyor.

- Başlangıçta Gitana tekneleri yerel ve ulusal yarışlara katılıyordu. Ama zamanla kendini geliştirerek Extreme Sailing Series, MOD 70 Avrupa Turu gibi uluslararası serilerde de boy göstermeye başladı.

- Tüm takımlar için çalışan, hem kara hem de tekne ekiplerini düşündüğümüzde 20 kişi tam zamanlı olarak Groupe Edmond de Rothschild için çalışıyor.

Gitana 6
- Dört takımı aynı anda yönetmenin en zor yanı takvimleri birbirine uydurmak ve iki ana takıma (X-40 ve MOD70) eşit oranda ilgi göstermek.

- Çokgövdeliler hem teknoloji hem de performans bakımından fantastik makineler. Bunlar dünyanın en hızlı tekneleri. Dolayısıyla hız tutkunu Benjamin de Rothschild’ın da çokgövdelilere yönelmesi çok doğal.

Ayşegül Bakış’ın haberinde Extreme Sailing Series’de yarışan takımın skipper’ı Pierre Pennec ve MOD70'’n skipper’ı Sebastien Josse’yle röportaj da var. Haberin tümünü, Naviga’nın ekim sayısında okuyabilirsiniz.

MOD70

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder