13 Ekim 2012 Cumartesi

Vendee Globe film oluyor



Bu güneşli cumartesi gününe bir magazin haberi. Geçenlerde kulağımıza gelmişti ama pek de bir bilgi yoktu. Buraya da yazmıştım, Vendee Globe’un filmi çekiliyor diye. “En Solitaire” isimli filmle ilgili bazı ayrıntılar geldi. Tanıdık bir isimden, Volvo Ocean Race’in birincisi Groupama’nın media crew’u Yann Riou’dan. Meğer filmde Riou’nun da önemli bir görevi varmış. Hem teknedeki çekimlerde çalışıyor hem de, bir Vendee Globe yarışçısını oynayan başroldeki François Cluzet’nin dublörlüğünü üstleniyormuş.

Riou dublörlük görevi nedeniyle sakal bırakmış, saçlarını uzatmış. Çekimler şu an Lorient’de yapılıyor. Film için yarışın bir aydan az zaman kalan startı da çekilecekmiş. Riou’nun dediğine göre bu görüntüler de kullanılacakmış. Ekip çekimin devamını Kanarya Adaları’nda yapacak. Lorient’de ise fırtınalı deniz sahneleri çekiliyor. Riou, buradaki çekimlerin hava durumuna göre belirlendiğini söylüyor. “Örneğin eğer Güney Okyanusu’ndaki bir sahneyi çekeceksek fırtınalı bir hava bekliyoruz” diyor.


Riou, bu sahnelere set görevi üstlenen IMOCA 60’ın elektronik ve navigasyon cihazlarından sorumlu.  “Bu iş çok eğlenceli. Çünkü iki tane navigasyon cihazı var. Biri gerçek, diğeri de film için olan. Mesela Lorient’ten sadece 500 metre ileride seyir yaparken film navigasyon cihazı bizi 45 derece güney boylamında, Pasifik Okyanusu’nda gösteriyor.”

Özellikle fırtınalı havalarda seyir halinde çekim yapmanın ise gerçek bir savaş olduğunu söylüyor Riou. Çekimlerin ilk günlerini şöyle anlatıyor: “İlk gün rüzgar 37kt civarındaydı. Ve biz o sırada teknede çekim yapıyorduk. Ekip için çok acılı oldu. Çoğunun midesi bulandı, kustu. Açıkdenizde seyir yapmak, film çekimine çok uygun değil gibi görünüyor ama aslında sinema dünyasıyla ortak yönleri de var. Örneğin çalışma saatleri çok esnek ve belirsiz, ayrıca insan faktörü çok önemli. Yönetmen skipper, görüntü yönetmeni dümenci, asistanları da trimciler gibi.”


Film, kasım 2013’te gösterime girecek. Umarız Türkiye’de de…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder